Doporučená očkování: tetanus, klíšťová encefalitida a po 50 ještě pneumokoky

11. květen 2016

Proč by se dospělí měli očkovat? Podle Jiřího Berana, ředitele Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové, totiž s přibývajícím věkem řadu infekcí zvládají hůře.

„Žloutenka (virová hepatitida) typu A probíhá v dětství velmi lehce. U dospělého po 40 může vést až k úmrtí,“ varuje Beran. S rostoucím věkem tělo zvládá každou infekci výrazně hůř. Přitom povinné (nebo spíš doporučené) je u dospělých jen přeočkování proti tetanu.

„Na to tu ale existuje kombinovaná očkovací látka proti tetanu, záškrtu a černému kašli,“ doporučuje lékař. „Ke mně lidé chodí nejčastěji pro přeočkování proti klíšťové encefalitidě. Nebezpečí by neměli podceňovat lidé z jižních Čechy a severní Moravy, ale klíšťata jsou všude.“

Po 50 pozor na pneumokoky

Onemocnění pneumokoky má velmi komplikovaný průběh. „Pokud je vám přes 50, tak očkování rozhodně doporučuji.“ V 50 letetch se musí začít proto, aby se vám stačila vytvořit dostatečná imunitní paměť, ze které můžete čerpat, když onemocníte (klidně až za 30 let).

„Očkování je tady doporučeno i pro všechny, kteří trpí jakýmkoliv chronickým onemocněním, jako je cukrovka, zvýšený krevní tlak, ale i zvýšený cholesterol,“ dodává Jiří Beran.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio