Seniorům horko nesvědčí. Pitný režim je pro ně extra důležitý

2. srpen 2017

Léto patří k nejkrásnějším obdobím v roce. Zároveň ale s sebou přináší spoustu nástrah. Většina z nich se týká extrémního horka, které nedělá dobře především seniorům. Na co by si měli dávat pozor?

Léto pro seniory přináší návštěvy vnoučat i možnost cestování pro ty ještě dostatečně zdatné. Je to období radosti z teplého počasí, kdy lidé získávají vitamin D ze sluníčka. Na druhou stranu to ale může přinést řadu úskalí.

„Pozor na nedostatek tekutin a i přetěžování organismu,“ varuje lékařka Zuzana Šnajdrová a upozorňuje na specifické prožívání horkých letních dnů právě u starších lidí. „Fyziologicky se člověk mění, pocit žízně se snižuje a proto řada seniorů tvrdí, že nepotřebují pít, když nemají žízeň. Současně ale s přibývajícím věkem ubývá vody z těla a to znamená vznik dehydratace.“

K pití je třeba motivovat

pivo

Dehydratace je při nedostatečném pití, obdobně jako u dětí, podstatně rychlejší a má podstatně závažnější důsledky než u lidí mladších. „Dítěti ještě nabídneme a ono se napije, ale seniora nutit prostě nelze. Má svoji důstojnost a svou vlastní hlavu, když to tak řeknu, takže je někdy velmi problematické přesvědčit stárnoucího člověka, že pití je velmi důležité.“

Seniory je tak potřeba často motivovat. „Snažím se seniorům vysvětlit, že sklenička vody je vlastně lék, a že není potřeba další tabletka na motání hlavy,“ dodává.

„Potřeba je nejen čistá voda, ale samozřejmě i dostatek minerálů. To znamená střídat vodu, čaj, minerální vodu a třeba i to pivo, pokud nepředstavuje za celý den jeden jediný nápoj,“ připouští lékařka.

Spustit audio