Společenství vlastníků jednotek. Jaká jsou jeho práva a moc? Odpovědi na nejčastější dotazy

24. duben 2017

Na co máte jako vlastník právo? Musíte právo ovládat, abyste se stali členy výboru? S čím je zbytečné se na výbor SVJ obracet?

Společenství vlastníků jednotek (SVJ) vykonává správu bytového domu a mělo by ochraňovat zájmy svých členů. Často ale platí, že co vlastník, to jiný názor. Společenství navíc není všemocné. Se sousedskými spory se na něj ani neobracejte.

„Sousedské problémy nejsou vůbec v náplni práce výboru SVJ. Ani nemá jakékoli nástroje k jejich řešení,“ podotýká Pavel Janda, předseda výboru Společenství Běhounkova. Typicky se to například týká rušení klidu v domě, pokud tedy zrovna nejde o nedovolené stavební úpravy.

Na co má vlastník právo?

Právě ty, stejně jako různé menší opravy, má na starosti výbor. Vždy ale záleží na prohlášení vlastníka, co je považováno společnou část domu. Pokud například někomu kape kohoutek, který je až za dvěřmi bytu, tak to je čistě odpovědnost majitele bytu.

Naopak třeba okna by správně měla patřit do společných částí domu. Společenství se tak může postarat o jejich výměnou. „Ale další údržba nebo nedejbože mytí? To už je plně v kompetenci vlastníka,“ dodává Janda.

Kdy se SVJ musí založit

Pokud je někde 5 bytových jednotek se 3 různými vlastníky, musí podle nového občanského zákoníku dojít k založení společenství a k přijetí stanov. Stejně jako u kterékoli jiné korporace. Nejvyšším orgánem je shromáždění vlastníků. Výkonným orgánem je několikačlenný výbor nebo jen předseda.

Kdo se může stát členem výboru

Dnes často lidé odmítají být členy výboru. Nejen kvůli odpovědnosti, ale i kvůli nutnosti mít alespoň základní znalosti práva, ekonomiky a o provozu domu. „Nový občanský zákoník naštěstí umožnil, že člen nemusí být vlastníkem bytové jednotky v daném domě, ale třeba i profesionální správce. Ale i jeho hospodaření je třeba kontrolovat,“ varuje František Lébl, předseda Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků ČR.

Co když výbor nepracuje, jak má?

Také na samotnou správu a údržbu nemovitosti si společenství často najímá externí firmu. Tím se ale členové výboru nezbavují odpovědnosti za chod domu i případné škody. Ne vždy ale výbor pracuje tak, jak podle stanov má. Co dělat pak?

Pak přichází na řadu shromáždění. „Pokud výbor dělá něco svévolně a majitelé bytů jsou neteční, tak neexistuje žádná kontrola. Vždy záleží na stanovách, kterými se řídí to, co není přímo v zákoně,“ dodává Lebl.

Spustit audio