Stačí plesnivou část jídla odkrojit? Může se naplesnivělé ovoce použít na pečení? Jak bojovat s plísní v bytě? Odpovídá odbornice

16. únor 2018

Všechno co potřebujete znát o dobrých a špatných plísních. S profesorkou Kateřinou Demnerovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze z Ústavu biochemie a mikrobiologie.

Když vám potravina zplesniví a vy plesnivou část oddělíte, můžete ji ještě konzumovat? „Tyhle babiččiny recepty se dnes nedoporučují v žádném případě. Protože se může stát, že i po odstranění plísně se dál šíří vzniklý mykotoxin.“ Mykotoxiny zkoncentrované v těle můžou způsobovat i rakovinu.

Můžou se „zdravé“ části plesnivého ovoce použít alespoň na pečení? „Váhám... Některé ovocné plísně mají spory odolné teplotě skoro 80 stupňů. Je otázka, které mykotoxiny to tvoří a jestli se tou vysokou teplotou rozloží. To bude záležet na té konkrétní plísni.“

Jak poznáte dobré a špatné plísně na trvanlivých salámech nebo klobáskách s přirozenou bílou plísní na povrchu? „Špatnou plíseň poznáte tak, že salám dáte do igelitového pytlíčku a do lednice. V pytlíku se vysráží voda a záleží, jestli tam nebude zelený nebo hnědý flek.“

Plíseň v bytě

Vadí plíseň v bytě i jinak než esteticky? „Jen během dvou, tří dnů vám tam narostou i bakterie, mikroorganismy v ovzduší. Vy je vdechujete a můžou vám způsobit nějaké alergie, problémy s dýchacím ústrojím.“ Na boj s plísní by vám mělo stačit Savo anebo přípravky založené na houbě Pythium oligandrum.

Plesnivé okno (ilustrační foto)

„Rozpustí se ve vodě a zeď s plísní se s tím pak omyje. Pythium oligandrum se plísněmi živí. A když už tam nejsou, tak sám zhyne.“ Pythium oligandrum se používá i třeba na ochranu jahod, obilí, ale i v medicíně, třeba na plísně na nohou, na nehtech.

Na tvorbu plísní v bytě má vliv vlhkost. Kromě větrání to může ovlivňovat i nastavení zvlhčovače vzduchu, pokud ho používáte. I materiál na zdi. „Nejhorší byly latexové přípravky, které vytvořily neprodyšnou vrstvu.“

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio