Tohle je vážný zdravotní problém hlavně mladých žen mezi 13 až 25 lety. A je to už celosvětový problém

15. srpen 2016

Poměr mezi pohlavími je výrazný, na tři dívky připadá jen jeden chlapec. Intervence odborníka je tady ale opravdu nutná! Sami to nezvládnete.

„Sebepoškozování je už celosvětový problém. Nejčastěji se s ním setkávám na podzim a na jaře. Lidé trpí melancholií, ve které se snáz projeví i poruchy psychického rázu,“ říká psycholog Jiří Novák. Sebepoškozování se pak u každého projevuje jinak: pořezání žiletkou, popálení cigaretou, ale i třeba pojídání nestravitelných předmětů (kamenů, příborů).


Jiří Novák, psycholog Sebepoškozovaní k ničemu nevede! Zdánlivě a subjektivně se vám sice uleví, ale to je tak všechno! Je to volání o pomoc lidí, kteří se z něčeho obviňují. A vůbec to nemusí být vina skutečná, ale jen vsugerovaná a nereálná.

Hormon dobré nálady

Může se objevit i u sebevrahů ještě před vlastním rozhodnutím o ukončení života. Nemocný vždy touží po uvolnění vnitřního napětí. Úleva přichází proto, že při sebepoškození se mu do krve vyplaví hormony dobré nálady (beta endorfiny), tedy látky podobné opiátům.

Rychlé řešení na všechno

Nejvíc je postižena nejmladší generace, která žije hlavně ve virtuálním světě a těžko se pak vyrovnává s obtížemi všedního světa. „Školní neúspěchy řeší sebezraněním, místo aby složili opravnou zkoušku.“ Nabízené řešení je totiž jednoduché a úleva rychlá. Jenže to je velmi nebezpečné a návykové.

žiletka

Sami si neporadíte!

Pokud si všimnete u svých blízkých častých úrazů, modřin, pořezání, popálenin neváhejte a co nejdříve zajděte za psychologem, psychiatrem! „Jejich odborná intervence je nutná a sami si neporadíte! Je to totiž bludný kruh a s jeho rozplétáním vám musí pomoct odborník,“ důrazně varuje psycholog.

autoři: lup , Daniela Brůhová
Spustit audio