Podle průzkumu bojuje s nějakou formou úzkosti každý druhý Čech. Jen se to bojí dát najevo

20. únor 2017

Ze zajetí strachu vám podle psycholožky pomůže změna jídelníčku a životosprávy.

„Většina lidí se za strach stydí. Připadá si méněcenně,“ vysvětluje psycholožka Lucie Kolaříková. Sama strach vnímá jako alarm, který ji upozorňuje, že dlouhodobě dělá něco špatně. Dnes se totiž běžně žije se zvýšenou hladinou stresu. Snažíte se toho zvládnout co nejvíc. Máte pořád plný diář.

„Když se k tomu přidá potřeba mít všechno vymydlené a dokonalé, vaše tělo už nemá ani kapku prostoru pro regeneraci.“ Původní stres se časem změní v úzkost. Může se objevit i panická porucha. Záleží na způsobu vašeho životního stylu a životosprávy. Jak zacházíte s prací, povinnostmi. Co očekáváte od sebe i od druhých.

Až to někde bouchne

Na vrcholu strachu stojí podle psycholožky panická ataka. „Nekontrolovatelně a v situaci, kde chybí nějaký adekvátní podnět, se vám roztřese tělo. Můžete mít pocit, že omdlíte, že budete zvracet. Prostě pocit, že něco nezvládnete, což u vás vzbudí obrovskou úzkost.“

Co říká psycholožka?

„Vlaďka jde na to velmi dobře, úplný základ je být odpočinutá,“ říká psycholožka. Pak je třeba jíst kvalitní jídlo a hlídat si to, aby nepracovala až do vyčerpání. „Musíte taky hlídat svou vyčerpanost a pak hledat způsob, co ve vašem životě změnit, pokud se do něj stále dostáváte.“

„Skvělé je, že si sama dává úkoly, které ji pomáhají strachy postupně zmenšovat.“ Nejhorší je, pokud si necháte zmenšovat svou zónu komfortu, až se nakonec začnete bát samotného strachu a skončíte jen ve svém bytě.

Znásilnění - strach - sex - dívka - nespavost
autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio