Úspěšný podvodník dobře vypadá, umí mluvit a využívá moment překvapení

25. červenec 2018

Jsme tak důvěřiví nebo jsou podvodníci tak dobří psychologové? Podvodník musí mít určité charisma, zkušenosti a vědomosti v oblasti, ve které loví. Jinak bychom mu neuvěřili. Nejvíc ovlivnitelná kategorie jsou děti, mladí lidé, senioři a lidé v nouzi.

Na co si dát pozor, když nás někdo osloví s fantastickou nabídkou? „Je to stejné, jako když si kupujete los. Pravděpodobnost výhry je mizivá, přesto si ho koupíme. Je třeba nespěchat, nenechat se uvést do zmatku. Podvodník může budit i lítost, citově vydírat, nebo vyhrožovat. Lidem je pak trapné ho odmítnout, a nic si od něj nekoupit, když nám věnoval tolik času,“ říká psycholog Jiří Novák z poradny Geona.


Váš příběh
U paní z Ostravy zazvonil mladý slušně vypadající muž. Šlo o nabídku levnější elektřiny, a ona podepsala. U společnosti pak musela zůstat dva roky. „Podvedl mě, říkal mi něco jiného, než pak nastalo. Teď už radši hned zavřu dveře.“

„Tohle je obvyklá cesta, jak k podvodu dochází. Moment překvapení, nemožnost si situaci promyslet. Je třeba hned nesouhlasit a nic nepodepisovat. Druhý den by už ten podvodník určitě nepřišel,“ dodal psycholog Jiří Novák.

Mladší by měli o podvodech mluvit se svými rodiči

podvodník1.jpg

„Mladší ročníky by měly apelovat na své rodiče, a mluvit s nimi. Zeptat se jich, co je nového, a tímto způsobem se dozvědět, jestli se něco takového nestalo. Je to o komunikaci,“ dodává Jiří Novák.

Jak poznat podvod na internetových bazarech? Jedna paní objevila výhodný telefon. Poslala na účet polovinu částky. Druhý den komunikace přestala, a už neviděla telefon, ani poslané peníze. „Nápadné je, když někdo chce zálohu. Když už, tak z ruky do ruky. Třeba léky bych si přes internet nepořizoval,“ uvedl psycholog Jiří Novák.

autor: zk
Spustit audio