Už v 28 letech jsem měla náběh na infarkt! Poslechněte si Váš příběh

10. květen 2017

Víc než polovina světové populace umírá na onemocnění srdce a cév. Až na dalších místech jsou ve statistikách onkologické, nádory, nemoci dýchacího systému a neurologické příčiny.

„Vlastně nejde o nic nového. Už mumie starého Egypta nesou známky chorob věnčitých tepen, tedy cév, které zásobují srdce,“ říká Marek Šetina, ředitel Kardiocentra VFN v Praze a 1. LF UK. Nemoci srdce se mohou týkat už těch nejmenších. Pokud mají smůlu a s postižením se narodili. Valná většina pacientů ale patří do skupiny nemocí získaných, třeba pokud jde o kornatění tepen (arterioskleróza). Nemoc se projevuje kolem 50 roku věku (a výš).

„Dotaz vypadá jasně, ale jen zdánlivě,“ říká kardiolog. Důležitá je totiž příčina infarktu. „Tady mohlo jít i o spasmus (křeč) cév. Hlavně u mladých žen vzniká po nějakém emočním napětí nebo námaze a sám taky povolí.“ Za podobnými obtížemi ale taky často stojí málo srážlivá krev (zahuštěná), kterou si můžete přivodit velkou námahou a malým množstvím tekutin.

„Onemocnění věnčitých tepen se projevuje anginou pectoris, která „bolí“ (na hrudi). Třetina pacientů se jen jakoby víc zadýchává a další část lidí nebolí vůbec nic. Prvním příznakem může být až infarkt myokardu,“ vysvětluje lékař. Nejčastěji se tak nemoc projeví u „cukrovkářů“.


Nejčastější nemoci srdce a cév:
ischemická choroba srdeční (zúžení cév zásobující myokard),
postižení chlopní (zúžení nebo nedomykavost),
nádory, arytmie, úrazy

Prevence?

Nekouřit, sportovat, jíst zdravě… „Největší hrozbou je ale určitě kouření. To je opravdová metla,“ varuje. Doporučuje aerobní aktivitu. „Není pro vaše srdce až tak důležité nějaké posilování, ale chůze nebo pomalý běh, plavání, jízda na kole.“ Zapomeňte i na nějaké přísné diety, člověk je svým založením všežravec, a když si dáte jednou za 14 dní „něco takzvaně nezdravého, tak se vám nic hrozného neděje“.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.