V tomhle „pitíčku“ pro děti našel dTest 12 lžiček cukru!

9. červen 2016

K nákupu sladkých nápojů pro děti lákají obrázky pohádkových postav. Než jim podlehnete, přečtěte si výsledky dTestu 27 nápojů pro děti.

Časopis dTest porovnával výrobky na základě složení, které deklarují na obalu. „Vzorky jsme nakupovali v běžné maloobchodní síti a vybrali to, co nám padlo do oka. Stejně jako nakupují rodiče,“ vysvětluje Olga Šlesingerová. U výrobků zkoumali hlavně obsah cukru, obsah ovocné složky a přídavné látky.


Nejvíc konzervantů:
- Twist and Drink jablko
- Twist and Drink maliny


Nejvíce cukru:
- jablko, mrkev, limetka jahoda z Lidlu
(48 g cukru = 12 lžiček cukru v jedné lahvičce)


Nejméně cukru:
- Hipp Bio Nectar švestkový
(bez přidaných cukrů i konzervantů)
Zdroj: dTest

„Naštěstí jsme nenašli nic, co by nás zvedlo ze židle.“ Některé výrobky ale obsahovaly konzervanty (stabilizátory jako benzoan sodný a sorban draselný), které by děti dostávat neměly. A bohužel jen čtyři výrobky se vešly do denní dávky cukru doporučované pro dět (4 kostky cukru).

Dalších 23 výrobků doporučenou hranici překročilo. Navíc některé i dvojnásobně. Časopis odhalil i pitíčko ochucené umělými náhradními sladidly. Obecně platí, že nejméně sladké jsou ochucené vody. Ale ani těch by dítě nemělo najednou vypít celé balení. Častá konzumace sladkých nápojů vede k rychlé nadváze.

Spustit audio