Vánoční rybí zelňačka podle Hanky Švejnohové

23. prosinec 2016

Polévku radí vařit zásadně den předem. Aby se uležela. Tak ať se vám daří i chutná v roce 2017.

Ingredience:

kysané zelí
sušené houby
hlava kapra
kořenová zelenina
máslová jíška
šlehačka
strouhanka
vajíčko
máslo
nové koření
bobkový list
kmín
pepř
sůl

Příprava:

1. Kysané zelí properu, pokrájím a dám vařit s kostkou masoxu kmínem a předem namočenými sušenými houbami.

2. Mezitím povařím dobře očištěnou hlavu z kapra v mírně osolené vodě s kousky kořenové zeleniny. Můžete přidat i nějaké koření, bobkový list, pepř nebo nové koření.

3. Rybí vývar pak scedím a přiliju do hrnce, až je zelí měkké. Polévku zahustím máslovou jíškou, dochutím vegetou, solí a čerstvě mletým pepřem. Krátce povařím, vmíchám jednu šlehačku a uložím do chladu. A teď to nejdůležitější.

4. Na Štědrý den obalím kapra a ze zbylé strouhanky, rozšlehaného vajíčka a kousku změklého másla udělám malé úhledné knedlíčky, které zavářím do hotové polévky.

Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.

autor: Hana Švejnohová
Spustit audio