Věříte logu bio? Víme, jak je možné ho získat

14. září 2017

Ekologičtí zemědělci hospodaří jinak. Vynechat pesticidy nestačí!

„Bio je to jedna z nejspolehlivějších značek kvality, které na evropském trhu vůbec existuje,“ říká Jan Gallas, ředitel enviromentálního a ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství ČR. Každého zemědělce, výrobce i obchodníka, kteří se do systému dostanou, minimálně 1x ročně zkontrolují.

Zájemce o registraci čeká až tříletý proces. Pokud projde kontrolou pověřených certifikačních organizací, běží mu dvouleté (u sadů tříleté) přechodné období, kdy se čeká, až se půda vyčistí. Pak následuje další kontrola a až pak může svou produkci označit logem bio.


Biopotravina musí být vyrobena tradičním postupem. Bez dochucení, umělých vůní, bez reziduí z nejrůznějších chemických látek zemědělské výroby.

Kdo porušuje zákon?

Velmi často se ale stává, že si drobní zemědělci nebo zahrádkáři řeknou, že nepoužívají pesticidy a klidně označí svou produkci jako bio. „Pokud nejste přihlášeni do systému a nemáte platný certifikát, porušujete zákon.“

Ekologičtí zemědělci se chovají v krajině velmi přirozeně, a to jak ke zvířatům, tak k půdě. „Je to vidět i na žížale, asi nejpřirozenějším půdním tvoru. V ekozemědělství je jich až o 50 % víc,“ upozorňuje Gallas. Žížaly následně pomáhají i s retencí vody v půdě.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio