VIDEO: Jak budou vypadat vaše rty (před a) po zásahu plastickým chirurgem

25. květen 2016

Svůdné. Dokonalé. Plné. Nejsou to oči ani dekolt, kam se muži podívají nejdříve. Rudá ústa a vnímání ženské přitažlivosti spolu totiž úzce souvisí.

V průběhu života se rty zásadně mění, vyvíjejí se, a to až do období dospívání. Na rozdíl od jiných částí obličeje jsou tvořeny jen svaly. Časem tak přirozeně ztrácí svou plnost a pružnost.

„Kolem 40 a 50 let se následkem dehydratace rty viditelněji deformují, objevit se mohou třeba malé vrásky nad horním rtem,“ vysvětluje Miroslava Pelechová, primářka Ústavu lékařství a kosmetiky Praha. Objevují se taky třeba fialové žilky. Ty vás ale nijak neohrožují (a odstranit se dají laserem).

Musíte o rty pečovat

Na suché rty můžete klidně použít speciální balzám koupený v lékárně. A když si nevíte rady, zkuste specialistu. Dnes nesahají hned po skalpelu. Hledá jiné možnosti, méně náročné, abyste mohli brzo zase naplno fungovat. Dostanete jen přírodní a vstřebatelné materiály (např. kyselinu hyaluronovou).

Rty vám lékař taky může dotvarovat speciálním enzymem. Se silikonem, který je nevstřebatelný, by to nešlo. Nehrozí ale, že by vaše tělo silikon nepřijalo, ani se nemusíte bát nežádoucí alergie.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: Stáňa Lekešová , Dominika Julišová
Spustit audio