VIDEO: Samovyšetření prsu sice vypadá kámasútroidně, může vám ale zachránit život!

18. květen 2016

Každoročně onemocní rakovinou prsu více než 6000 lidí. Pokud v prsu objevíte něco, co tam nepatří, nepanikařte! Nejdřív zkuste samovyšetření. Návod ve videu.

„Samovyšetření sice vypadá komplikovaně, kámasútroidně. Ale když si na něj zvyknete, je to jako běžné čistění zubů,“ říká Petra Tesařová z Onkologické kliniky VFN v Praze a 1. LF UK.

Musíte přijít včas

„Jsou nádory, které jsou velmi dobře léčitelné, přestože jsou zhoubné. Můžete mít ale i tu smůlu, že sice přijdete včas, ale máte velmi agresivní formu bujení. Tady je problém i v časném stadiu. Hodně záleží na rozsáhlosti nádoru,“ vysvětluje Tesařová.

Pokud nádor objevíte a musíte na operaci, je to vlastně jen kosmetická záležitost, na kterou jednou budete vzpomínat. „Ale když přijde do ordinace žena jen o několik měsíců později, je často už pozdě.“ Hlavně po 50 roku věku.

Návod na samovyšetření prsu. Klikněte na video!

Nádorové ZOO?

Rakovina prsu je vlastně obecné označení, které představuje celou zoologickou zahradu různých nádorů. Mohou mít různý vznik, vývoj a léčbu. „Současná léčba dokáže být pacientovi ušitá přímo na míru,“ dodává onkoložka.

Podle lékařky je nejhorší strach z neznámého. Jakmile ale shromáždíte dostatek informací, zjistíte, že řešení existují a že máte naději na úplné vyléčení. Zhoubné nádorové bujení prsu není jen záležitostí ženského pohlaví, může se objevit i u mužů.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: Jiří Holoubek , Dominika Julišová
Spustit audio