Víte, že rýma a kašel může stát za bolestmi vašich zad? Vše totiž souvisí se vším

15. říjen 2015

Bolesti mohou souviset taky s počasím. Lidem kolísá nálada a objevují se deprese spojené s počasím bez sluníčka.

„Opravdu už víme, že rozlada, tedy špatná nálada nebo, u některých i deprese, jednoznačně souvisí jak s imunitou, tak s přetěžováním svalového aparátu,“ říká Vítězslav Hradil, primář Centra pohybové medicíny profesora Pavla Koláře.

Pokud je tedy venku chladno, vlhko, tak člověk snadno prochladne a lehce se dostane do laicky řečeno syndromu ofouknutí, kdy dojde k přetížení některých svalových skupin. Začnete kašlat, smrkat, prostě dostanete virózu a jste v pracovní neschopnosti. Pohybový aparát je mimochodem na druhém místě v četnosti nemocnosti, podle statistik.

Vše souvisí se vším

Velmi důležitá je tak lidská imunita. Málokdo si totiž uvědomuje, že i rýma nebo zánět středního ucha a nosohltanu má vliv na fyziologickou strukturu svalů. Infekce totiž nenapadne jen nos, ale prostoupí celý organismus.

Čtěte také


Lidé zapomněli vnímat své tělo. Pod tlakem jednotlivých situací zapomenete na to, že tašku nosíte stále jen na jednom rameni, sedíte bez pohybu u počítače, děti ve škole zase sedí v předklonu celých 45 minut.

„Z praxe dobře vím, že potíže s Achillovou šlachou nebo s tenisovým loktem často souvisí s nějakým imunitním onemocněním. Může to klidně být kdysi prodělaná borelióza, revmatická horečka, setkání organismu se streptokoky. A i když jste dnes už zdraví, tak si třeba ten streptokok už vaše klouby označkoval. A v nějakou chvíli je zaznamená vaše imunita a začne proti nim bojovat.“

Jak se naučit vnímat své tělo?

Zkusit můžete takzvanou Vojtovu metodu. Podle ní víme, že určitý sval navazuje na další a správné funkce jednotlivých svalů tvoří řetězec. Při cvičení se tak zapojují a procvičují jednotlivé řetězce, které se snažíte stabilizovat.

Konec roku je zátěží i pro vaše bedra

Všichni taky dobře víte, že konec roku je spojený se stresem v práci, doma vás zase čekají přípravy na Vánoce. Všimněte si, co ale dělají vaše svaly. Ty ve stresu držíte ve větším napětí než obvykle. „V napětí dáte ramena dopředu a hlavu vrazíte mezi ramena, tím vznikne hypertonus, tedy přetížení a začnou vás bolet záda,“ říká.

Je vám to trapné? Kašlete na to

Nebojte se si klidně říct, že vám fouká na krk, a to před šéfem, v restauraci, v autě, kde fičí klimatizace. Zapomínáme vnímat signály nebo jsou nám společensky trapné.

„Ale je to strašně důležité! Protože když své tělo nectíte, tak nemůže správně fungovat. A když své pocity potlačíte, tak máte problémy o to větší,“ dodává Vítězslav Hradil.

Deštivý podzim

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio