VŠCHT: Několik šarží dýňových semínek obsahuje toxický atropin

5. říjen 2017

Bát se jich ale prý nemusíte. Žádné nebezpečí prý nehrozí. „Byly to jen výjimečné nálezy v konkrétních šaržích. Velké nezávislé testy A dost! na VŠCHT v Praze ale ukázaly, že jsou tyto výrobky jinak zcela v pořádku,“ říká Jan Tuna dramaturg a režisér pořadu A dost! na Stream.cz.

Objevili hned tři druhy dýňových semínek, které obsahovaly halucinogenní tropanové alkaloidy atropin. „Nikdo ale netuší, jak se tam mohl vůbec dostat,“ dodává. Proč je ale vůbec kupovat? Semínka jsou podle Tuny zázrakem přírody. Pokud tedy koupíte „ta správná“.

„Pokud je pěstují lidé, kteří vědí, co dělají. Taky by neměla být stříkána pesticidy nebo zaplísněná,“ dodává. Se semínky jinak totiž svému tělu dodáte množství minerálů a stopových prvků. Stále víc lidí je taky přidává do pečení, jogurtů a tvarohů.


Dýňová semínka obsahující atropin (jen v několika šaržích výrobku):
Snack ochucený Zdraví z přírody (koupený v řetězci Albert),
Dýňová semena ze Zlína
Health Food Provita zdravá výživa

Proč je vůbec kupovat?

Lněná a dýňová semínka dopadla výrazně líp než třeba poslední test chia semínek. Nejlíp si pak vedou ta dýňová. „Nenašli jsme v nich ani nějaké pesticidy, za co ale asi může to, že jsou uvnitř dýně.“ Neobsahovala ani plísně (mykotoxiny), zato mají esenciální zinek, důležitý nejen pro těhotné ženy.

Mužům podle Tuny zas pomáhají s fyzickým vývojem kvůli dobré schopnosti vstřebávat zinek a nízkému obsahu vápníku. „Dýňová semínka z vás udělají pořádného chlapa!“ Lněná semínka zase obsahují velké množství omega3 nenasycených mastných kyselin důležitých proto, aby vám správně fungovalo srdce a cévy.

lněná semínka
autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio