Výsledky testu balených vod jsou alarmující. „I ty kojenecké obsahují nebezpečné látky,“ říká Jan Tuna

22. prosinec 2017

Testovalo se celkem 29 vzorků a čtyři druhy vod: pitná, pramenitá, kojenecká a minerální, protože každá musí splňovat jiná kritéria.

„Myslím, že naprosté většině z nás teče z kohoutků kvalitní voda a nemá smysl zatěžovat životní prostředí tím, že kupujete něco, co je zabalené v plastu, který se potom vyhodí, v lepším případě zrecykluje,“ říká Jan Tuna, autor pořadu A dost! na Stream.cz.

Co se testovalo

Podle Dany Mráčkové Dvořákové, ředitelky úseku laboratoří Aquatest a.s. je plast problematický, protože se z něj do vody při nehvodné teplotě a slunečním záření uvolňují některé nebezpečné látky. Konkrétně bisfenol. „I když ne ve vysokých koncentracích, byl v 19 z 29 vzorků.“


Vítězové testu:
Toma natura neperlivá
San Terra Aqua Bella pramenitá neprelivá
Bonny korrekt pramenitá neperlivá
Magnesia neperlivá
Evian natural mineral water
Acqua Panna Toscana Italia přírodní pramenitá


Propadáky:
Rajec pramenitá
Sedmihorka pramenitá z Českého ráje nesycená
Nartes Aqua Sport neperlivá
Crystalis Water pramenitá
Nartes kojenecká voda
Kojenecká voda Aqua anna

„Zvolili jsme analýzu mikrobiologie, pesticidů, těkavých látek, bisfenolu a organických látek, které se mohou dostávat z obalů do vody,“ upřesňuje Dana Mráčková Dvořáková. Vítězové testu pak splňovali všechna kritéria a neměli ani trochu bisfenolu, ani trochu těkavých látek.

Kojenecká voda s choroformem

Právě těkavé látky byl problém u vody Mattoni neperlivá a vody Aguila První voda neperlivá kojenecká. „Nemůžeme je označit za propadáky, ale objevily se tam zbytky chloroformu,“ vysvětluje Tuna. Je prý záhadou, jak se tam chloroform dostal, protože tyto vody by neměly být ošetřeny chlorací.

Propadáky nesplňovaly limity na pesticidy a mikrobiologii. „Maximální povolený limit na pesticidní látky překročily pramenité vody Rajec a Sedmihorka. Voda Rajec kojenecká sice limit na obsah pesticidních látek splnila, ale s odřenýma ušima,“ konstatuje Tuna.

Mikrobilogické limity nesplňovala Nartes aqua sport neperlivá, kojenecké vody Nartes a Aqua anna. Z hlediska obsahu škodlivých bakterií dopadla úplně nejhůře Crystalis Water, což je voda v barelech, která se vyskytuje různě v kancelářích. Ta obsahovala dokonce i nebezpečné koliformní bakterie.

voda
autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio