Zapomeňte na antidepresiva: 4 tipy, co vás zaručeně postaví na nohy!

16. květen 2016

Deprese a stres se dostávají na přední příčky civilizačních chorob. Pravděpodobnost, že někdy onemocníte depresí, se pohybuje mezi 15 až 20 %! Častěji jde o ženy. Jak ale depresi poznáte?

„Na to se ptají všichni,“ říká Martin Anders z Psychiatrické kliniky VFN v Praze a I. LF UK. Rozdíl je ale v hloubce trvání příznaků. K pravé depresi patří především ztráta radosti z běžného života, z koníčků, z toho, co vás až dosud dokázalo potěšit. Souvisí nějak deprese a stres?

„Deprese je onemocnění. Stres je vyvolávající faktor téměř všech duševních nemocí,“ říká psychiatr. Stres potřebuje nějaký terén, genetickou informaci, kterou si nesete v sobě. „Je v ní zakódováno, jakým způsobem zvládáte zátěž. Odborně je to resilience,“ vysvětluje Anders.

Nečekejte a něco pro to dělejte!

nordic walking, chůze, sport

Jak ale stresu nepodlehnout? Nečekejte a pracujte na prevenci. Začněte pravidelně a zdravě jíst, spát a cvičit. „Deprese, které začnou až ve vyšším věku, často končí demencí,“ varuje lékař. Ideální je rychlá chůze nejlépe ráno nebo dopoledne.

„Tím totiž spojíte fototerapii (vliv slunečního záření) s tělesnou aktivitou, což je úžasné. Tento model má významný vliv na vaše neurony, které lépe přežívají a hlavně, víc jich vzniká, což se málo ví,“ dodává Martin Anders.

Jak se bránit depresi? Máme pro vás několik rad:
  1. Choďte pravidelně včas spát a stejně tak i vstávejte (spánek by měl trvat 6–8 hodin)
  2. Jezte zdravě (potraviny s obsahem nenasycených mastných kyselin a dalších protektivních látek)
  3. Před spaním se nedívejte na televizi, mobil a do počítače (vlnová délka světla, kterou vysílají, vnímáme jako denní světlo, a tím si rušíte cirkadiánní rytmus organismu)
  4. Je třeba sportovat, případně alespoň chodit (tělesné cvičení má občas stejný efekt jako antidepresiva!)

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Daniela Brůhová
Spustit audio