Žárlíte? Jaký druh žárlivce jste?

25. duben 2016

Myslíte si, že to máte pevně v rukou? Někdo tvrdí, že bez žárlivosti není láska, druhý ji nekompromisně odsuzuje. A víte, že žárlivost má mnoho podob?

„Úplná absence žárlivosti hraničí s nezájmem,“ varuje psycholog Petr Šmolka. Normální vztah podle něj vypadá tak, že když se žena o 20 minut opozdí a bude tvrdit něco věrohodného, manželovo vrčení přejde za chvíli ve vrnění a bude pokoj. Patologický žárlivec ale nepotřebuje žádné podněty.

Vytváří si je totiž sám. A výše popsanou situaci nezvládne vůbec. Pokud byla žena nakrmit rodičům rybičky, půjdou je okamžitě zkontrolovat, včetně osahání bříšek, jestli jsou plná. Když budou, začne se hned řešit, jestli je krmila sama. Odborníci proto dělí chorobnou žárlivost na dvě skupiny.


Typ 1: žárlivec citový
Takový člověk se cítí neustále ohrožený. I nepatrný signál vnímá jako ohrožení vztahu. Připomíná to úzkost, která léčit jde. Až na to, že je takový člověk málokdy k léčbě motivovaný, protože „kdyby ten druhý neprovokoval, tak přece nebude žárlit“.


Tip 2: žárlivec majetnický
U „majetnické“ žárlivosti toho druhého vlastníte a běda, aby na to sáhnul někdo jiný. A tady je celkem jedno, jestli jde o partnera nebo o jízdní kolo. Podle Šmolky léčba spočívá ve „výletu“ do minulosti žárlivce, kde psychoterapeut zkoumá, co ho k podobné změně chování vedlo. A i tento typ žárlivosti je možné odstranit.

Je to tedy nemoc?

„Žárlivost má vlastně souvislost s nějakou poruchou sebehodnocení. Ten, kdo je přiměřeně sebevědomý, si je vědom své hodnoty a nepotřebuje se s nikým poměřovat.“ Šmolka dál vyvrací mýtus, že muži žárlí častěji. „Je spousta žen, které mají poruchu sebevědomí. Stejně jako ješitných mužů.“

Pozor i na radikální změnu

Zajímavé je, že pokud se léčbou žárlivost dokáže utlumit, vztah se stejně může rozpadnout. A to jen proto, že tomu druhému prostě začne žárlivost chybět. Vystřídá ji nezájem.

Žárlivost má mnoho podob

Nemusí jít jen o žárlivost mezi partnery, ale třeba rodiče žárlí na manžele svých dětí nebo obráceně. Velmi často, když jeden z rodičů ovdoví a najde si nového partnera, tak děti žárlí. „Za takovým chováním ale může být i plno pragmatických vysvětlení, některých i čistě zištných.“

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio