Zdravotnická poradna: Vyhřezlá ploténka trápí hlavně lidi se sedavým zaměstnáním

20. červen 2018

Honza se před měsícem vzbudil a znenadání ucítil velikou bolest, která mu střílela ze zad až do stehen. Bolelo to tak, že nemohl spát ani moc chodit. Navštívil neurologa, proběhly injekce, infuze, zkoušel také akupunkturu a podrobil se i kaudálnímu bloku, tedy injekci do páteře. Ví, že navzdory bolesti musí cvičit a nesmí ve cvičení polevit, ani až bolest ustoupí.

„V prostoru mezi jednotlivými obratli jsou uloženy destičky, kterým říkáme laicky ploténky. K jejich vyhřeznutí dojde, když se ploténka vysune do strany nebo v horším případě vpřed nebo vzad. Tehdy dokáže utlačit míšní kořen a podle místa výhřezu ploténky jsou zasaženy buď horní končetiny, dolní končetiny, nebo nějaké místo na trupu,“ vysvětluje podiatr a fyzioterapeut Michal Joshua Frána.

Někdy jde o záležitost svalovou, tomu se lidově říká ischias nebo houser. Jindy se jedná o degenerativní proces, kdy je ploténka nižší nebo vyhřezlá. Michal Joshua Frána potvrzuje, že většinou za problémy s ploténkami může sedavý životní styl nebo jednorázová pracovní zátěž. Další, méně častou příčinou jsou úrazy způsobené například autonehodou nebo pádem.

Operace je někdy nevyhnutelná

V případě, že se objeví u pacienta problémy, jaké měl pan Honza, doporučuje zkušený fyzioterapeut u lékaře kromě tzv. opichu na zmírnění bolesti absolvovat i rentgenové nebo rezonanční vyšetření, aby se diagnóza vyhřezlé ploténky skutečně potvrdila.


Terapie suchým teplem je účinná, ale pozor na saunu!
Lokální suché teplo působí v místě výhřezu ploténky a aplikuje se s ohledem na to, jakým směrem a o kolik milimetrů je ploténka posunutá. Sauna nebo parní lázeň naproti tomu představují tepelné ozáření celého těla, kdy povolí všechny svalové tkáně, a to i ty, které mají zůstat stále pevné.

Fyzioterapeut pacientovi následně doporučí vhodnou terapii, kterou může být kromě cvičení například i Vojtova metoda nebo dynamická neuromaskulární stabilizace podle profesora Jiřího Koláře. „Dobrou metodou, jak zmírňovat svalové napětí, křeče a bolest je také akupunktura,“ dodává Michal Joshua Frána.

Někdy je ovšem poškození tak závažné, že je nutné podstoupit operaci páteře. „Z fyzioterapeutického hlediska je samozřejmě operační výkon až poslední řešení. Ale pokud hrozí odumření nervu nebo jakékoliv jiné komplikace, je samozřejmě operace na místě,“ konstatuje fyzioterapeut.

autoři: and , Jiří Holoubek
Spustit audio