Zhoršuje čokoláda akné?

24. červen 2016

Znáte to: vytlačit pupínky bolí. „A navíc nepomáhá,“ upozorňuje lékárnice Michaela Šímová. Akné je zánětlivé onemocnění mazových žláz. Na jeho léčbu se musí jít přes celý organismus. Co doopravdy škodí a co naopak pomáhá?

Pomáhá pročištění celého organismu. „Na to máme probiotika a čistící čajové směsi,“ doporučuje lékárnice Michaela Šímová. Obsahují třeba květ ibišku, list pampelišky, měsíček, třapatku, jetel a vřes. Bylinkářka Mirka Paclová doporučuje ještě pití hormonálních čajů, třeba z třezalky a kontryhele.

Nejezte okurky!

Jak říká, když se proplachujete zevnitř a trošku dbáte na stravu, začne se to odrážet na obličeji. Podle jejích zkušenosti ale akné nezhoršuje čokoláda, jak se traduje. Tedy ta opravdová a poctivá. „Ale kyselé okurky a palčivá masa skutečně nedělají dobrotu.“

Recept na zanícené pupínky

Ty nejlepší zkušenosti má s omýváním obličeje silným čajem z řebříčku, sedmikrásky a violky trojbarevné. „Zapaříme dvě lžíce bylin malým šálkem vody, necháme vylouhovat a zchladnout.“ Na samotné zanícené pupínky nebo afty doporučuje aplikovat křen s citrónovou šťávou nebo jablečným octem.

Audiozáznamy pořadu Kouzelné bylinky najdete také v Archivu pořadů.

autoři: ide , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.