Zpomalení, svalová ztuhlost, poruchy chůze, třes… Jak bojovat s Parkinsonem? Záleží na přístupu pacienta

12. duben 2017

I s nevyléčitelnou chorobou se dá bojovat. Nesmíte se ale nechat obloudit reklamou alternativní medicíny.

„Parkinsonova nemoc patří do skupiny onemocnění neurodegenerativních,“ říká Evžen Růžička, přednosta Neurologické kliniky VFN v Praze. Při onemocnění dochází k zanikání nervových buněk v části mozku, které se říká černá substance v mozkovém kmeni. Jak se Parkinson projevuje?

„Začíná to hodně charakteristickým pohybovým postižením: zpomalením, svalovou ztuhlostí, poruchou chůze až třesu i v klidu.“ Tyto příznaky se léčí doplňováním toho, co v mozku schází – dopaminu. Léčba dějů, které k příznakům vedou, zatím neexistuje.

Důležitý je váš postoj

Podle neurologa je hodně důležité s nemocí bojovat. Často se hlavně u mladších pacientů setkává s rezignací. „Dostávají se do pasivního odevzdání a depresí. Často nechtějí žádnou léčbu.“ Druhou skupinu tvoří naopak velmi aktivní nemocní.

Ti chtějí bojovat, i když pro ně lékař nemá nic jiného než symptomatické léky. A pak je třetí skupina pacientů, která vyhledává alternativní léčbu. Často se prý nechá obloudit reklamou. „Ti se v tom plácají. Utrácejí spousty peněz za nesmysly, které jim taky mohou ublížit.“

Můžou za to geny?

Parkinsonova nemoc se v přímé následnosti v rodině dědí jen vzácně. Genetika ale hraje významnou roli ve vaší náchylnosti onemocnět. Hlavně pokud se setkáte s těžkými kovy, s pesticidy a dokonce i se studniční vodou. To jsou ale jen faktory, které vedou k manifestaci onemocnění.

„Ale to, jestli bude někdo náchylnější nebo ne, je někde jinde. Podle aktuálního průzkumu to vypadá, že hlavní roli zřejmě hraje křehkost bílkoviny synuklein, která je velice důležitou součástí nervových buněk. Pak už se mozkem šíří nezávisle na vnějších vlivech, jako kdyby to byla nějaká infekce.“

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio