Výlety s Dvojkou13. prosince  2014 v 14:00  

Cíl Výletů: Za Libušínem i lidovými řemesly

Jurkovičovy stavby - vyhořelý Libušín a Maměnka - Foto: Jakub Hritz

Jurkovičovy stavby - vyhořelý Libušín a MaměnkaFoto: Jakub Hritz

Dvouhodinový speciál vás přenese hned na dvě místa zároveň: na Pustevny a do Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Zatímco Václav Žmolík odkrýval tajemství lidových řemesel na Vánočním jarmarku, Světlana Lavičková si své hosty pozvala přímo na místo zničené chaty Libušín. 

Společně s technickým náměstkem Valašského muzea Milanem Gesierichem prošla ohořelé torzo chaty Libušín. Celý objekt je už zastřešený kovovou konstrukcí, a dokonce jsou už schválené plány na jeho obnovu do léta 2017. 

Pustevny žijí pořád 

Pustevny ale žijí pořád. Koliba Valaška stále vaří. A na Maměnce, druhém významném objektu architekta Jurkoviče, se dá také přespat. Prozradil to jejich nájemce Víťa Pavel. 

Nedaleko odtud stojí také socha bájného Radegasta. V křupavém sněhu jsme se k ní vypravili i my. Konkrétně s Janem Šrubařem, čestným předsedou Podhorské jednoty Radhošť. A cesta to byla opravdu zajímavá. Plná historie, zajímavostí a tajemství nejen z Beskyd. 

Vánoční mumraj ve skanzenu 

To Václav Žmolík vysílal z Rožnova, z kupeckého Billova domu. Nejprve si s ředitelem Valašského muzea v přírodě Jindřichem Ondrušem a etnoložkou Evou Románkovou povídali o obnově Libušína i o probíhajícím jarmarku a vánočních zvycích na Valašsku. A pak už se u mikrofonu střídali lidoví řemeslníci i muzikanti. 

Rodinný recept Markéty Látalové:
6 žloutků smíchat s 1/2 kg mletého cukru (může se dát trochu méně), 10 kostek cukru upálit na pánvi - aby zhnědl - a na něj pak nalít 1/4 l teplé vody, řádně rozmíchat teplou směs po lžičkách zašlehávat do žloutkové pěny. Pak přidat 2 kávové lžičky spěšné soli (uhličitan amonný), 2 kávové lžičky skořice a 2 kávové lžičky čerstvě natlučeného koření - anýz, fenykl, badyán, hřebíček a nakonec přidat 1 kg hladké mouky (dle velikosti vajec - u menších dát méně). Těsto nechat odpočinout přes noc, nejlépe nechat odpočívat i 2 dny.

„Pilná“ tkadlena Petra Pilná přišla v krásné modrotiskové sukni a prozradila, jak a z čeho se zhotovují tradiční valašské koberečky. Perníkářka Markéta Látalová je z Hané, a tak si oblékla krásný hanácký kroj. A navíc prozradila recept na nejlepší vánoční perníčky.   

S Jitkou Pfeil si Václav Žmolík povídal o tom, jak se ručně vytvářejí krásné vánoční baňky. A brusič skla Pavel Horák vyprávěl nejen o tom, jak se brousí a pískuje sklo, ale i o tom, proč brousí hlavně štamprlata na slivovici. 

Ve vysílání jsme se vás také ptali, jak se zhotovuje jeden z tradičních vánočních pokrmů na Valašsku: sladká šrotka. Pokud jste tehdy nevěděli, můžete ji alespoň zkusit udělat nyní. 

Sladká šrotka neboli Ježíškova krupička:
Do 1 litru vroucího mléka nasypeme přibližně ¼ litrový hrnek šrotové (grahamové) mouky, trošku osolíme a ocukrujeme a za stálého míchání vaříme, dokud nezhoustne, jako bychom vařili obyčejnou krupici. Podáváme ve společné míse; uprostřed uděláme jamku – tzv. „studénku“, do které se nalije rozpuštěné máslo. V soustředných kruzích na kaši nalijeme také med, abychom byli nekonečně šťastní a navždy spolu, jako je nekonečný kruh.

A pusťte si k pečení záznam Výletů. Uslyšíte i autentickou muziku ze skanzenu v Rožnově. Starobylou a lidovou. Naživo vystoupily soubor Flautus Vocis, Komorní žestě a sbor Zvonica. 

Příští rok se do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm opět těšíme. A důvod k návštěvě bude pádný. Budou tam slavit 90 let od založení. 

Více si poslechněte v iRadiu.  

Autor:  Výlety s Dvojkou

Sledujte nás

Příběhy posluchačů

Nejčtenější články

Erik Best: Proč spojenci zaútočili na Sýrii? Hrozí světu 3. světová?

V noci na sobotu 14. dubna 2018 bombardéry USA, Francie a Velké Británie zničily vědecká centra a vojenské...

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace