Eugène Ionesco: Nosorožec. Absurdní příběh lidí nechtěně vehnaných do osidel zla

26. březen 2024

Děj hry Nosorožec umístil Ionesco do malého města na jihu Francie, kde se jednoho dne zčistajasna objeví nosorožci. Počáteční obavy a rozhořčení obyvatel se však pozvolna změní v davovou touhu totálně splynout se stádem tlustokožců a odhodit svou lidskou podstatu. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Jean (Jan Fišar), Bérenger (Igor Bareš), Daisy (Dita Vojnarová), logik (Petr Kubes), starý pán (Zdeněk Vrablík), kavárník (František Řehák), servírka (Olga Kaštická), paní Boeufová (Ivana Plíhalová), pan Botard (Ladislav Lakomý), pan Dudard (Vladimír Krátký), pan Papillon (Josef Bartoň) a další
Připravil: Michal Bureš
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: Ivan Zmatlík
Hudba: Richard Mlynář
Režie: Michal Bureš
Natočeno: 2009

Městečko, poklidné nedělní poledne, znějí zvony. Kočka sedící před vchodem do domácky vyhlížející kavárny se požitkářsky protáhne a zamňouká, kavárník to zhodnotí slovy: „Málo naplat, žijeme v krásném městě.“ Takto bezmála kýčovitě se otevírá rozhlasová úprava dramatu Nosorožec, které francouzský dramatik Eugène Ionesco napsal ve svých šestačtyřiceti letech.

Hra, která klade znepokojivé otázky týkající se náchylnosti moderní evropské civilizace k totalitářství všeho druhu, byla poprvé uvedena v lednu roku 1960 v pařížském divadle L'Odéon. Reprízou si připomínáme 30. výročí úmrtí jednoho ze zakladatelů a hlavních představitelů tzv. absurdního dramatu Eugèna Ionesca (26. listopadu 1909 – 28. března 1994). Neúnavně varoval před nebezpečím autoritářských režimů, jako jeden z prvních francouzských intelektuálů odsoudil vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

autoři: Michal Bureš , Hynek Pekárek
Spustit audio

Související