Eva Turnová: Můj bunkr, můj hrad

10. květen 2024

Mou nejoblíbenější činností v dětství bylo stavění bunkrů. Stáhli jsme z gaučů přehozy a vysvobodili deky z tuhých povlaků. Získané látky jsme spojili svíracími špendlíky, přehodili přes stoly a zatížili encyklopediemi.

Jenže nadšení nám nikdy nevydrželo dlouho. Socialistické larisy kousaly, a když jsme do nich prostříhali otvory kvůli dýchání, tak jsme okamžitě slízli zaracha.

Čtěte také

Obydlí prostě řeší odedávna každý, ať už dětsky, intuitivně, anebo s racionální zátěží dospělých. Je to prostě ochranná skořápka proti okolnímu světu, kterou chce mít každý co nejvymakanější.

Ale jako by nebyl nikdy nikdo se svou pevností dostatečně spokojený, a to bez ohledu na sociální postavení. V bangladéšské Dháce by rádi krom bambusových kůlů také stěny a na Floridě si zase rodina stěžuje na drolící se heliport.

Nemáme latrínu

Americká reality show „When you are out“ se snaží problém komerčně uchopit. Zvolí si vždy jednoho člena rodiny, takzvaného „spiklence“, který designérům prozradí, o čem ostatní členové rodiny sní. Nic netušící příslušníci se odlifrují na dovolenou a dům se pak podle jejich představ tajně předělá.

Čtěte také

Vymysleli jsme zkusmo podobný pořad se zaměřením na sociálně slabší obyvatele. Pilotní díl má název odvozený od amerického originálu „Zatímco jste v trapu“. Vyzpovídali jsme družku bezdomovce, čím bychom mohli zlepšit úroveň jejich nuzného příbytku – kůlny umístěné ve křoví na svahu nedaleko letenského kyvadla.

„Na co si váš přítel nejvíc stěžuje a čemu se věnuje nejraději?“

„Tak stěžuje si, že nemáme latrínu a nejradši bubnuje tady na barel,“ svěřila se nám bezdomovkyně.

Eva Turnová

Vylákali jsme jejího druha pod záminkou konkurzu na místo bubeníka kapely „Sherlock Homeless“. Vedle kůlny jsme postavili toi toiku a soupravu bicích značky Amati. Interiér jsme vybavili doplňky z Ikey. Za týden jsme přišli okouknout situaci. V kůlně jsme našli už jen družku.

„Urazil se, že na blbý Amátky se vám vykašle a že na záchodě chybí toaleťák. Sebral přehozy a deky a šel si postavit bunkr k Vltavský.“

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio