Evropané se báli, že lilek způsobuje šílenství. Je to ale zdravá zelenina vhodná do různých pokrmů

2. září 2021

Leský fialový plod lilku je neodmyslitelnou součástí indického kari, řecké musaky a francouzského ratatouille. Lidé v Evropě i později v USA se ho ale dlouho báli. Věřili, že způsobuje šílenství, malomocenství i rakovinu. Proto měl celá století pouze dekorativní funkci.

Zato v africkém tradičním léčitelství se lilek dlouhá léta používá při léčbě epilepsie i proti křečím. V jihovýchodní Asii se jím dodnes léčí spalničky a rakovina žaludku. Po kořenu rostliny se často sahá při léčbě kašle, zahleněnosti a bolesti v krku.

Věří se, že pokud se na zuby a dásně přiloží dočerna opečený rozmačkaný lilek, přispívá to ke zdraví ústní dutiny. Stejným způsobem se léčí i krvácení z dásní a z nosu. Lilek se používá jako protijed po konzumaci jedovatých hub, ke zmírnění hemoroidů, na zklidnění popálenin a k léčbě oparů.

Lilek

Rostlina pochází pravděpodobně z Ásámu v jihovýchodní Indii a z Barmy. Odtud ji v raném středověku kupci dovezli na Střední východ a do Středozemí. Ve 12. století Maurové přivezli lilek do Španělska, odkud se rozšířil po celé Evropě. O čtyři století později jej španělští kupci vzali s sebou do Ameriky.

Lilek je velmi nízkoenergetický, ale při své kuchyňské úpravě je schopen nasáknout velké množství tuku. Nejlepší jsou mladé a pevné plody s lesklou hladkou slupkou, s jasně zeleným stonkem a čepičkou. Větší, starší kusy mohou být vodnaté a hořké.

Péct, grilovat, dusit, smažit i zapékat

Mnoho receptů doporučuje před vařením lilek prosolit, aby pustil hořkou šťávu a zbavil se přebytečné vody. U mladých sladkých lilků to sice není nutné, ale dužina se po takovém ošetření stáhne a nenasaje během přípravy tolik tuku. Pokud se rozhodneme nechat nakrájený osolený lilek odstát, čekáme asi 30 minut, poté ho důkladně propláchneme, osušíme papírovým ubrouskem a zpracujeme co nejrychleji, aby dužina zůstala světlá.

Fialový lilek je bohatý na draslík, měď, kyselinu listovou, hořčík a vlákninu. Obsahuje flavonoidy a fenoly, jako je kyselina kávová a kyselina chlorogenová, které jsou zřejmě schopné bojovat s rakovinou, viry a škodlivými bakteriemi a chrání před buněčným poškozením. Kyselina chlorogenová je také známá bojovnice proti nadbytečnému tuku.

Čtěte také

Při výzkumu na zvířatech se zjistilo, že unikátní antokyan obsažený ve slupce lilků působí proti chorobám srdce. Králíkům se po konzumaci lilků snížila váha, hladina celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a triglyceridů. Při pokusech na buňkách se zjistilo, že lilek aktivuje enzymy, které očišťují organismus, a obsahuje látky, které zabíjejí buňky lidské rakoviny jater.

Lilky ideálně zpracujte ihned, v lednici vydrží asi týden. Mohou se péci, grilovat, dusit, smažit či zapékat. Lilek je hotový, pokud se dá lehce propíchnout vidličkou.

Střed lilku můžete vydlabat a vzniklý prostor naplnit zeleninovou směsí, masem nebo sýrem a zapéct. Rozmixovaný lilek s citronovou šťávou, česnekem a olivovým olejem můžete mazat jako pomazánku nebo použít jako studenou omáčku.

Talíř zeleniny s lilkovým kaviárem

Ingredience
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lilky
  • 4 lžíce petrželky
  • 5 lžic octa
  • 2 a 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 2 a 1/2 lžíce listů máty
  • 2 a 1/2 lžičky soli
  • 2 a 1/2 lžičky česnekového prášku nebo granulátu
  • 1 lžička čerstvě umletého bílého pepře
  • ¾ lžičky mleté skořice

Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Plech potřeme olejem a posypeme solí. Lilky podélně rozpůlíme a řeznou plochou položíme na plech. Pečeme asi 45 minut, dokud lilky nezměknou.

Mezitím najemno posekáme petrželku a mátu. Lilky vyjmeme a necháme částečně vychladnout. Oloupeme a dužinu najemno nasekáme. Ve velké míse promícháme lilky s posekanou petrželkou, mátou, octem, solí, česnekovým granulátem, bílým pepřem a skořicí.

Kaviár přiklopíme a necháme 24 hodin v ledničce rozležet. Dochutíme podle potřeby solí a citronovou šťávou. K lilkovému kaviáru podáváme talíř syrové zeleniny - řapíkatý celer, nudličky mrkve, kedluben, plátky ředkviček a okurky, případně dílky rajčat a hlávkového, římského nebo ledového salátu.

Lilková pomazánka baba ganoush

Ingredience
  • 2 pevné lilky
  • 1 citron
  • 3 lžíce sezamové pasty tahini
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ¼ lžičku chilli
  • na ozdobu petrželka, pinie nebo sezam
  • olivový olej

Lilky několikrát propíchneme vidličkou a pečeme asi 40 minut při 200 stupních, až je slupka tmavá a plod na omak měkký. Během pečení jednou otočíme. Když lilek trochu vychladne, vydlabeme dužinu a hned ji pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Necháme 5 minut v cedníku odkapat a poté rozmixujeme s olejem a tahini a ochutíme lisovaným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem, římským kmínem a špetkou chilli. Ještě chvíli mixujeme a podle chuti dosladíme další citronovou šťávou, sezamovou pastou či kořením.

Podáváme pokapané olivovým olejem a ozdobené nasekanou petrželí, piniemi nebo sezamem.

Baba ghanoush je pokrm z pečeného lilku

Kuře s rozmarýnem a lilkem

Ingredience
  • 4 kuřecí stehna
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 6 vyzrálých rajčat
  • 1 cibule
  • 1 snítka z rozmarýnu
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • drůbeží vývar na podlití

Kuřecí stehna opláchneme a důkladně osušíme. Pak je osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku. Poklademe kousky másla, podlijeme trochou vody a pečeme asi hodinu v troubě předehřáté na 190 stupňů. Během pečení občas přelijeme maso výpekem.

Mezitím na oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek, pak na kousky nakrájený lilek a cuketu. Chvíli opékáme a pak přidáme nakrájená rajčata a lístky rozmarýnu a tymiánu. Vše ještě krátce orestujeme, podle potřeby podlijeme trochou vývaru a směs krátce podusíme pod pokličkou.

Hotovou zeleninovou směs můžeme přidat na závěr k masu do pekáčku a společně dopéct.

Spustit audio

Související