Evropská komise vyšetřuje TikTok. Sociální síť údajně vytváří závislost

23. únor 2024

Evropská komise začala vyšetřovat čínskou sociální síť TikTok. Má podezření, že dostatečně nezmírňuje negativní dopady na své uživatele a vytváří u nich závislost. Je podezření na místě a dopustil se TikTok porušení evropských nařízení? A co je efekt králičí nory, o kterém se v souvislosti se sociálními sítěmi začíná mluvit?

Termín „efekt králičí nory“ odkazuje na Carrollovo dílo Alenka v říši divů. Jedná se o jev, kdy jsou uživatelům neustále nabízeny nové a lákavé věci. Ti tak zapadají do „králičí nory“ a vzniká u nich závislost a neschopnost posoudit například relevantnost nebo pravdivost informací.

Čtěte také

V případě TikToku se jedná o sekvenci krátkých videí, obvykle několikavteřinových, mezi kterými mohou uživatelů snadno přepínat a nezačnou se nudit. Porušuje ale takové nastavení evropská nařízení?

Já si myslím, že se všechny sociální sítě snaží tento efekt vytvořit. Některým se to daří lépe, jiným hůře, ale rozhodně se toho nezříkají. TikTok to dovede velice dobře. To je vidět na tom, že je opravdu úspěšný, že lidé, zejména ti mladí, na něm tráví spoustu času,“ komentuje Petr Koubský z Deníku N.

Podle něj to není vada, ale vlastnost TikToku, a když bychom s tím chtěli něco dělat, museli bychom se podívat i na ostatní sociální sítě.

„Vlastně tady penalizujeme TikTok za to, že vytváří zajímavý obsah. Vytvářet závislosti manipulativním způsobem je špatně. Vytvářet zajímavý obsah je svatým právem toho, kdo ten agregátor obsahu provozuje. Kudy vede dělicí čára? Co je před a co za ní? Co je v pořádku a co není?“ dodává Koubský.

Čtěte také

Podle Komise je možné provinění sociální sítě TikTok v nedostatečném zmírnění negativních dopadů na uživatele, především co se závislostí týče. Sociální sítě mají zároveň povinnost chránit nezletilé uživatele nebo poskytovat informace o algoritmech a svém fungování výzkumníkům, aby se informace daly použít například k potřebám Evropské komise nebo k regulacím. V současné době není jasné, zda TikTok pravidla dodržuje v dostatečné míře.

Podle Koubského Evropská komise přístup k informacím nakonec získá, ale v současné chvíli jsme stále ve fázi vyjednávání mezi jejími představiteli a provozovateli sociálních sítí.

Sušení telefonů v rýži, nový AI nástroj pro generování videa a chytré chatboty s větší pamětí jsou dalšími tématy magazínu Online Plus, který moderuje David Slížek.

autoři: David Slížek , aste
Spustit audio

Související