Česku hrozí kvůli nadměrnému výskytu prachu v ovzduší žaloba z Bruselu

Kvůli nadměrnému výskytu jemných prachových částic v ovzduší by se Česko mohlo dostat před evropský soud. Pohrozila tím Evropská komise. Podle ní jsou Češi vystaveni nadměrnému výskytu prachu například v Praze, středních a severních Čechách, v Brně nebo na severní Moravě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Česko prý stále neudělalo dost pro dodržování limitů na výskyt jemných prachových částic v ovzduší, přestože se k jejich omezení zavázalo už před 10 lety.

S první podobnou výtkou přišel Brusel už v únoru 2013. Pokud Česko ani teď pravidla nesplní, hrozí mu žaloba před evropským soudem, která by mohla skončit vysokou pokutou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česku hrozí kvůli nadměrnému výskytu prachu v ovzduší žaloba z Bruselu. Mluvil o tom náměstek Vladimír František Mana z MŽP

Náměstek pro státní správu z ministerstva životního prostředí Vladimír František Mana ovšem upozornil, že stát už potřebné kroky podniká:

„V poslední době pan ministr životního prostředí Richard Brabec dojednal devítimiliardovou dotaci z evropských fondů, která půjde na výměnu kotlů. 1. dubna spouští ministerstvo životního prostředí program Nová zelená úsporám. Je celá řada konkrétních kroků, které budou určitě zlepšovat kvalitu ovzduší jak především v postižených oblastech, tak plošně na území celé České republiky.“

Jemné prachové částice u lidí způsobují astma, rakovinu plic nebo problémy se srdcem. Do ovzduší se dostávají kvůli dopravě, průmyslové činnosti nebo domácímu vytápění.

Zaměřovat se jen na velké průmyslové podniky ale podle Many nestačí. „Studie, které máme k dispozici, ukazují, že právě nízké emisní zdroje, čili domácnosti, případně lokální topeniště a doprava, tvoří v krizových oblastech více než polovinu zdrojů, které zhoršují kvalitu ovzduší,“ upozornil.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme