Eurokomisař opět žádal země EU, aby přebíraly migranty z Řecka

Eurokomisař pro migraci a vnitro Dimitris Avramopulos na jednání ministrů vnitra Evropské unie znovu apeloval na země osmadvacítky, aby ve větších počtech přebíraly žadatele o azyl z Řecka a z Itálie. Plán, na kterém se unie přes odpor několika zemí včetně České republiky shodla loni, předpokládá přemístění celkem 160 tisíc osob. Dosud však bylo podle Avramopulose do jiné země EU předáno jen přes 8500 lidí. Alternativní řešení ale podle eurokomisaře neexistuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Systém povinných kvót na rozdělení uprchlíků končí

Systém povinných kvót na rozdělení uprchlíků končí | Zdroj: Reuters

„My jsme byli podrobeni určité kritice ze strany Evropské komise, že nepostupujeme rychle v relokacích. Tam ta debata byla vcelku vyostřená,“ popsal atmosféru jednání český ministr vnitra Milan Chovanec.

Na schůzce prý zopakoval, že Česko nebude kvůli věci ustupovat ze svých bezpečnostních standardů. Česká republika by měla do konce roku 2017 přijmout z Itálie a Řecka 2691 lidí, na českém území jsou teď fakticky jen čtyři Syřané.

„My říkali, že odmítáme jen ty, které nelze bezpečnostně prověřit. A žádáme Řeky a Italy, aby nám dávali žádosti včetně informací, z nichž jsme schopni dovodit, jestli ti lidé udávají pravou identitu a tak dále,“ vysvětlil český ministr.

V Česku jsou jen 4 Syřané

Česko tak dosud z dvou desítek lidí, které "nabízelo" Řecko, akceptovali sedm osob, u ostatních nebyly doklady kompletní. Do České republiky se skutečně dostali jen čtyři lidé, tři podle Chovance "zmizeli", když se dozvěděli cíl přesunu. „Ze strany Itálie jsme odmítli deset z deseti,“ dodal český ministr, podle něhož dokumenty byly v těchto případech neakceptovatelné.

„Neskrýval jsem dnes před ministry své zklamání,“ poznamenal Avramopulos. Před časem veřejně odhadl, že aby byl loni dohodnutý relokační systém funkční, muselo by být každý měsíc přesunuto zhruba 6 tisíc osob.

Ačkoliv počet nových migrantů přijíždějících z Turecka do Řecka v důsledku březnové dohody výrazně klesl, jsou v Řecku zablokovány v krizových podmínkách desetitisíce lidí v důsledku toho, že na makedonské hranici byla také fakticky uzavřena "balkánská trasa" směrem dál do Evropy.

Náhradní plán podle Avramopulose není

Evropská komise dnes uvolnila na pomoc Řecku dalších 56 milionů eur (přes 1,5 miliardy korun). Sloužit mají ke zlepšení situace v táborech i k tomu, aby Řekové lépe zvládali migranty registrovat a řešit jejich případné žádosti o azyl.

Přes podobnou pomoc se ale podle Avramopulose situace nezlepší, pokud ostatní země nepomohou přesunout ty, kteří podle loni dohodnutého postupu na přesun nárok mají. Jde tedy o občany Sýrie, Iráku a africké Eritreje.

„Těm, kdo si myslí, že existuje alternativa nebo nějaký náhradní plán, chci jasně říci, že tomu tak není. Přesuny z Řecka je třeba uskutečnit, a to rychle,“ dodal Avramopulos.

Zapomínat se navíc podle něj nesmí ani na Itálii, kde se po uzavření balkánské trasy nyní situace opět zhoršuje s rostoucím počtem příjezdů ze severu Afriky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme