Evropská komise může udělat další krok v řízení s polskou vládou

Evropská komise by dnes mohla zahájit další krok v proceduře s Polskem kvůli jeho možnému porušování zásad právního státu. Komise oznámila, že to udělá, pokud Polsko nejpozději dnes nepokročí v řešení své ústavní krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská premiérka Beata Szydlová při vystoupení před poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku

Polská premiérka Beata Szydlová při vystoupení před poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku | Zdroj: Reuters

Nová polská vláda strany Právo a spravedlnost podle řady kritiků výrazně omezila nezávislost tamního Ústavního soudu, čímž ohrožuje demokracii a zásady právního státu.

První místopředseda Komise Frans Timmermans připomíná, že polská vláda odmítá respektovat některá rozhodnutí Ústavního soudu. To je podle něj velmi vážné a ohrožuje to vládu práva v zemi.

Komise by tak dnes mohla zveřejnit své hodnocení situace, což je další krok v proceduře s Polskem. Ta může teoreticky skončit až sankcemi, které by ale musely schválit všechny státy unie kromě Polska. Varšava všechnu kritiku odmítá.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme