Potřebuje Turecko bezvízový styk s EU? Je to politický krok, myslí si Turci

Ministři vnitra Evropské unie budou dnes v Lucemburku znovu jednat o bezvízovém styku pro občany Turecka. Ankara zatím všechny podmínky pro zrušení víz nesplnila, přesto hrozí, že pokud unie režim neuvolní, pustí běžence dál na západ. Zrušení turistických víz by bylo pro turecké občany vítanou úlevou. Zatím ale Turci příliš velkými cestovateli nebyli, pas má jen deset procent lidí. Je zrušení víz opravdu v zájmu tureckých turistů, nebo jde spíše o politickou hru tamní vlády?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální konzulát ČR v Istanbulu

Generální konzulát ČR v Istanbulu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Před okénkem na českém generálním konzulátě stojí manželská dvojice, v rukou má štos vyplněných formulářů a žádá o vízum do České republiky.

Dalia a Yokan se na dovolenou do Česka chystají poprvé, žádat o vízum prý není složité, stačí postupovat podle pokynů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministři vnitra zemí EU budou jednat o bezvízovém styku pro Turky. Nakolik je to krok, který Turecko opravdu potřebuje? Více od J. Marka

„Zrušení víz bych uvítal, ale nečekám, že se dohodu mezi EU a Tureckem podaří vyjednat už letos,“ myslí si Yokan.

Seyfi jezdí do Evropy docela často, získat vízum pro něj není problém:

„Byrokracie je otravná. Dát dohromady všechna potvrzení a dokumenty je práce na tři dny. Stojí to čas, peníze a nervy. Letos na jaře jsem dostal vízum do Slovinska jen tři dny před odletem, byl to pro mě velký stres."

V roce 2015 získalo víza od všech zemí Evropské unie 900 000 tureckých občanů. „Český generální konzulát vydal tady v Istanbulu 10 000 víz,“ upřesňuje konzulka Nora Jurkovičová.

EU nejspíš potvrdí, že Turci budou moci jezdit do Evropy bez víz, jen když splní všechny podmínky

Číst článek

Počet odmítnutých tureckých žadatelů je skoro zanedbatelný, asi 2,5 procenta. O co menším problémem je existence víz z věcného hlediska, o to větším tématem je to z pohledu politiky. Ankara ukazuje Bruselu i samotným Turkům svaly a o podmínkách pro udělení víz tvrdě licituje.

„Jsem si zcela jistý, že tady v Turecku je otázka víz politikum. Ti, kteří potřebují a chtějí navštívit země EU, už vědí, jak to dělat. Jakkoliv to není jednoduché a jakkoliv to může žadatel někdy považovat za ponižující. Ale vědí, jak na to, a jak víme, počet odmítnutých žadatelů je velice nízký,“ říká český generální konzul Petr Mareš.

Generální konzulát ČR v Istanbulu | Foto: Jaromír Marek

Saditin je obchodník. Do Evropy ale jezdí zcela minimálně. Tvrdý přístup prezidenta Erdogana schvaluje, problém víz vidí především politicky:

„Turecko slyší od Evropy 40 let jen sliby. Doba se ale změnila, dnes nepotřebuje Turecko EU, ale naopak Evropská unie potřebuje Turecko.“

Murad Mahci je opozičním politikem. Podle něj vláda a prezident prezentují vyjednávání o bezvízovém styku jako souboj Turecka a Evropy.

„Když se víza zruší, vláda to bude prezentovat jako svůj velký úspěch. Pokud se víza nezruší, vláda to znovu využije k propagandě. Tureckým nacionalistům to prodá tak, že křesťanská Evropa nechce vpustit do klubu islámské Turecko. Ať to dopadne jakkoliv, v Turecku to posílí vládnoucí garnituru,“ předpovídá Murad.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme