DPH, clo, nesnadná reklamace. Online nákupy v Británii mohou být komplikovanější

Výsledek britského referenda o odchodu z Evropské unie není dobrou zprávou pro ty, kdo nakupují z ostrovní země po internetu. Tím, že už Velká Británie nebude členem EU, přestanou pro ni platit unijní pravidla a to by mohlo nákupy zkomplikovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČOI opět udělovala pokuty (ilustrační foto)

ČOI opět udělovala pokuty (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Online nákupy ze zemí mimo EU jsou obecně komplikovanější. Češi nakupující ze zemí Evropské unie nemusí platit DPH ani clo, navíc na zboží platí dvouletá záruční doba.

Při nákupech z mimounijních zemí už je nutné projít celním řízením. Sběratel zahraničních hudebních nástrojů Zdeněk Gromica z vlastních zkušeností ví, že řízení může dodací lhůtu protáhnout o několik dnů až týdnů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak může odchod Británie v budoucnu ovlivnit online nákupy z této země, zjišťovala Eliška Malínská

„Nejdřív vám přijde dopis z České pošty, kde po vás chtějí, abyste podepsal plnou moc k zastupování v celním řízení, a musíte také doložit hodnotu zboží. Potom čekáte, až proběhne celní řízení. Pokud se to proclí v pořádku, tak vám zboží dojde s dobírkou, kde doplatíte DPH nebo clo,“ popsal Gromica.

Daň z přidané hodnoty je nutné zaplatit, pokud hodnota zboží přesáhne 22 eur a clo se hradí, pokud je nákup za víc než 150 eur.

Pokud bude pokračovat pád libry, dovolená v Británii by mohla být pro Čechy levnější

Číst článek

I kdyby se Britové domluvili s ostatními unijními zeměmi včetně Česka na zóně volného obchodu, a poplatky za DPH a clo tím odpadly, zákazníky by mohly čekat jiné nástrahy.

„Když si k tomu přidáte, že je zde riziko nesnadných reklamací a prakticky nemožnost odstoupení od smlouvy bez udání důvodu, tak je celý nákup pro spotřebitele opravdu komplikovaný,“ upozornil Jan Vetyška z Asociace pro elektronickou komunikaci.

V Evropské unii může být zboží z e-shopů vráceno do čtrnácti dnů bez udání důvodu.

ČRo, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme