Evropská unie se musí umět bránit i plnit očekávání občanů, shodli se premiéři zemí V4

Visegrádská čtyřka chce posílit obranu Evropské unie, na summitu ve Varšavě se na tom shodli premiéři Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. Unie čelí podle nich krizi institucí a schopnosti zabránit přílivu nelegálních migrantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit Visegrádské čtyřky hostila ve Varšavě polská premiérka Beata Szydlová (archivní foto)

Summit Visegrádské čtyřky hostila ve Varšavě polská premiérka Beata Szydlová (archivní foto) | Zdroj: Reuters

„Pokud nebudeme schopni realizovat vojenské nebo civilní operace v bezprostředním okolí Evropy při ochraně evropských hranic, tak nebudeme schopni efektivně zasáhnout proti celé řadě rizik, která tady dneska hrozí,“ řekl po summitu visegrádské čtyřky český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Evropská unie se sice opakovaně snažila v posledních letech vytvořit vlastní obranné jednotky nezávislé na Severoatlantické alianci. Jak ale ukazuje migrační krize a nedávné teroristické útoky ve Francii a v Německu, s nevalným úspěchem. To by se mělo změnit. A visegrádská čtyřka se o to chce zasadit.

Podle polské premiérky Beaty Szydlové nesplňují instituce Evropské unie očekávání občanů. Spolu s premiéry Česka, Maďarska a Slovenska se proto Varšava chce dohodnout na společném postupu při prosazování reformy unie po plánovém odchodu Velké Británie.

„Evropská unie je hodnotou, kterou je potřeba hájit, ale i změnit. Musí se vrátit ke svým kořenům a více se soustředit na své občany,“ zdůraznila Beata Szydlová.

ČTK, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme