Evropská komise žaluje Česko kvůli odpadu, který nechce odvézt z Polska

Evropská komise (EK) zažalovala Česko u Soudního dvora Evropské unie. A to kvůli tomu, že Česká republika podle EK nepřevzala zpět 20 tisíc tun nebezpečného odpadu z Polska, které byly do Katovic dopraveny koncem roku 2010 a začátkem roku 2011. České úřady doteď uváděly, že o odpad nejde, a proto nic zpátky přebírat nebudou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Zdroj: Reuters

Případ je součástí několikaletého sporu mezi Českem a Polskem o klasifikaci toho, co vlastně do Polska z české strany doputovalo.

Evropská komise na problém s odpadem upozornila už v listopadu 2014. O rok později odmítla české argumenty, že zásilky jedné české firmy do Polska v letech 2010 a 2011 by měly být klasifikované jako produkt, a ne jako odpad.

Polské úřady odmítly přijmout zásilku, určenou původně pro polskou energetiku, s tím, že byla zaslána v rozporu s nařízením o přepravě odpadů. Přeprava podobného odpadu má být písemně dopředu hlášená a odsouhlasena.

Vrácení do země původu

Podle Polska má být zásilka vrácena na místo původu. EK je stejného názoru. Upozornila, že pokud se příslušné orgány v zemi určení a v zemi původu nemohou dohodnout na tom, zda je nějaká zásilka odpad či ne, musí se s ní zacházet jako s odpadem, země původu ji tedy musí vzít zpět.

Tím, že přeprava zásilky hlášena nebyla, je vnímána jako nelegální a česká strana by měla podniknout nezbytné kroky, aby byl odpad vrácen, uvádí EK v tiskové zprávě.

Proto také už v minulosti vyzvala Česko, aby zásilku odvezlo zpět na české území.

„Jelikož české úřady stále odmítají převzít odpad zpět, Evropská komise postupuje věc Soudnímu dvoru EU,“ stojí dál v tiskové zprávě.

Podle České republiky se jedná o palivovou směs, vyrobenou za použití kalů ze sanace ostravských lagun. Praha upozorňuje, že ona palivová směs je registrována u Evropské chemické agentury v souladu s evropským nařízením Reach o regulaci chemických látek.

Ministerstvo životního prostředí zatím nemá žalobu k dispozici, je ale připravené u soudu hájit svůj postup, říká mluvčí Petra Roubíčková: „Ta palivová směs -neboli výrobek s proměnlivým složením - byl registrovaný u chemické evropské agentury přesně tak, jak stanovuje evropské nařízení Reach. Nicméně polské úřady a pravděpodobně nyní i komise považují tuto směs za nebezpečný odpad.“

Látka, podle Bruselu složená z kyselého dehtu z rafinace ropy, uhelného prachu a oxidu vápenatého, byla českým provozovatelem koncem roku 2010 odeslána do polských Katovic.

Směs byla vyrobena s použitím kalů z ostravských lagun, jejichž sanaci z pověření státu a přes podnik Diamo prováděla firma Geosan. Ta pak výsledný výrobek distribuovala v Česku i v Polsku.

ČTK, Tereza Chlubná, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme