Zrodil se supermarketový kolos. Ahold fúzoval s firmou Delhaize

Kolos s více než 6 tisíci prodejnami v 11 zemích vznikl fúzí dvou obchodních řetězců - nizozemské společnosti Ahold a belgické Delhaize. V Česku má Ahold supermarkety Albert. V minulosti u nás působila také Delvita, dceřiná společnost firmy Delhaize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společnost Ahold na Slovensku provozuje supermarkety Albert a hypermarkety Hypernova

Společnost Ahold na Slovensku provozuje supermarkety Albert a hypermarkety Hypernova | Foto: Albert

Spojením firem Delhaize a Ahold se vytvoří jedna z největších maloobchodních sítí. Prodejny obou řetězců týdně navštíví asi 50 milionů lidí.

Zákazníci supermarketů Albert na první pohled žádnou změnu nezaregistrují – nezmění se název ani logo prodejen. Podle tiskového prohlášení české pobočky firmy ale spojení umožní další investice do prodejen a zkvalitnění nabídky.

Obě společnosti musely čekat na povolení k fúzi ve Spojených státech, kde rovněž působí. Celkem mají 22 lokálních značek hlavně v Evropě a na východním pobřeží USA.

Logo ani název se po fúzi nezmění ani pro zákazníky marketů Albert Heijn v Nizozemsku, kde měla sídlo původní společnost Ahold. Stejně tak v Belgii se bude stále chodit do obchodů pojmenovaných po jejich zakladateli Julesovi Delhaizeovi.

Obě společnosti mají za sebou už více než stoletou historii. Firmu Delhaize, která u nás v 90. letech provozovala sedm supermarketů s názvem Delvita, založili v roce 1867 bratři Jules a Edouard Delhaizové a jejich švagr.

Začali podnikat v belgickém městě Charleroi, tehdy průmyslovém srdci Belgie, a později se přestěhovali do Molenbeeku u Bruselu. Po 2. světové válce expandovali i do Spojených států, kde nakonec měli dokonce víc obchodů než v Belgii.

U zrodu společnosti Ahold stál nizozemský obchodník Albert Heijn, který v 80. letech 19. století vlastnil obchod ve městě Oostzaan v severním Holandsku. Časem v Nizozemsku vytvořil velice širokou síť marketů. Dnes má Ahold pobočky i v Německu, Portugalsku, v Česku či ve Spojených státech.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme