Evropské vlaky pro mladé zdarma? Výborný nápad, míní europarlament

Náctiletí Evropané jsou o krok blíž k možnosti procestovat kontinent vlakem zdarma. Návrh darovat jim k osmnáctým narozeninám jízdenku InterRail získal v Evropském parlamentu širokou podporu. Zamlouvá se i eurokomisařce pro dopravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak TGV

Vlak TGV | Foto: Jan Rosenauer

„Cestování pomáhá vzdělávat se, a proto bych rád plně podpořil tuhle iniciativu,“ prohlásil v úterý na půdě Evropského parlamentu Kosma Złotowski (PiS).

Polský europoslanec se tak přidal k hlasům, které ocenily nápad německého poslance Manfreda Webera nabídnout Evropanům k osmnáctým narozeninám jízdenku InterRail Pass zdarma. Jízdenka slouží na mezinárodní přepravu v rámci Evropy a její cena za měsíc pro lidi pod šestadvacet let je 480 eur.

Návrh získal v úterý na plenárním zasedání Evropského parlamentu širokou podporu. Kromě Złotowského se zamlouvá i poslancům z dalších parlamentních frakcí. Většina z nich ho považuje za dobrý prostředek na vzdělávání a budování tolerance.

Nápad podpořila i eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová. Označila ho za výborný nápad, který ale ještě bude potřebné rozpracovat. „Komise pečlivě zváží možné náklady a zdroje financování, stejně jako administrativní proveditelnost,“ řekla.

Podle Bulcové jsou možné i další alternativy k nápadu, jako například loterii s velkým počtem výherních lístků, která by byla otevřena širší věkové skupině Evropanů.

Do projektu InterRail je zapojených 30 evropských zemí. V pobaltských státech, na Kypru a Maltě, které v něm nejsou, by mladí Evropané mohli využít náhradní druhy přepravy, jako autobusy nebo trajekty.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme