S odchodem Topolánkovy vlády zmizí z Bruselu Entropa

S vládou Mirka Topolánka skončí zřejmě v Bruselu i kontroverzní plastika Entropa. Její autor, výtvarník David Černý ji chce odstranit dřív, než vyprší české předsednictví Radě Evropské unie, protože je proti vládě designovaného premiéra Jana Fischera. Černý to potvrdil agentuře DPA. Skládačka měla být původně v Bruselu až do června.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Černý a jeho Entropa

David Černý a jeho Entropa | Foto: www.eu2009.cz

O plastiku Entropa Davida Černého mají zájem v Hluboké nad Vltavou. O umístění kontroverzního díla v tamní Alšově jihočeské galerii jednal s autorem jihočeský hejtman Jiří Zimola. Rozhodně až měření, jestli se dílo, které váží kolem osmi tun a na výšku i na šířku měří 16 metrů, do galerie vejde.

Jihočeský hejtman už o Entropě uvažuje delší dobu. Přijel se na ní do Bruselu podívat a s Černým se osobně zná. Dohoda na částce za nájemné, by podle Zimoly neměla být problémem.

Plastika, symbolizující 27 zemí unie, je v Radě EU v Bruselu od poloviny ledna. Strefuje do stereotypů spojovaných se zeměmi evropské sedmadvacítky. Protestovalo proti ní Bulharsko, které je znázorněno jako turecký záchod a ohradilo se také Slovensko. Oběma zemím se Česká republika omluvila a bulharská část plastiky byla zakryta černou plachtou. Případ dostal České předsednictví EU na čas na přední stránky významných evropských deníků a televizních vysílání.

Jana Zemanová, Jiřina Šmídová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme