Kodaňská klimatická konference nebyla podle EU úspěšná

Evropská unie není spokojená s výsledky Kodaňské klimatické konference. Ministři životního prostředí se na schůzce sedmadvacítky v Bruselu shodli, že rozhodně nešlo o úspěch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatická konference v Kodani

Klimatická konference v Kodani | Foto: Imagenet

Unie se teď chce více zaměřit na strategii, jak přesvědčit zbytek světa na potřebě výrazného snížení emisí skleníkových plynů a zavedení opatření proti změnám klimatu. Šanci má příští rok na konferenci v Mexiku.

V budoucnu by se už nemělo stávat, že budou například Spojené státy jednat s Čínou o dohodě o klimatických změnách a Unie zůstane v pozadí. Podle českého ministra Jana Dusíka bude chtít sedmadvacítka zlepšit způsob, jak využít potenciál vůdčí země v boji proti změnám klimatu a pro své návrhy získat ostatní země.

"Musíme komunikovat s veřejností, diskutovat s nevládními organizacemi, více mluvit se světovými partnery. Pokusit se rozškatulkovat tyto partnery podle toho, jaké jsou vlastně jejich cíle a jak se s nimi můžeme potkat," uvedl ministr Dusík.

Hmatatelným výsledkem kodaňské konference je příspěvek rozvojovým zemím na zvládání klimatických změn v nejbližších třech letech. Evropská unie do takzvaného balíku rychlých peněz přispěla více než sedmi miliardami eur.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme