Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové zahájila svůj dosud největší výzkum

22. duben 2024 08:47

Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové odstartovala svůj historicky největší výzkum. Do čtyřletého projektu s názvem Netpharm se zapojí také další prestižní výzkumná pracoviště. Ministerstvo školství na něj přispělo téměř půl miliardou korun. Na co je výzkum zaměřený, to zjišťovala reportérka Natálie Poláková.

Čtěte také

„Náš projekt Netpharm sdružuje pět nejvýznamnějších hráčů na poli vývoje léčiv v České republice. A jeho cílem je přispět k novým terapiím, novým diagnostickým prostředkům a k vývoji nových léčiv,“ popisuje odborný manažer projektu Petr Pávek z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy.

Do projektu je zapojena také Vysoká škola chemicko-technologická, výzkumné centrum CEITEC Masarykovy univerzity v Brně a navíc dva ústavy Akademie věd ČR. Vědci budou usilovat o objevování nových léků, ale zaměří se také na výzkum těch, které se běžně využívají.

Čtěte také

„Kromě samotných léčiv bude tento projekt zkoumat i systémy jejich cíleného doručování. To znamená, aby se léčivo dostalo tam, kam má. A kde má udělat onen pozitivní účinek. A naopak se třeba nedostalo tam, kde by mohlo škodit, vysvětluje děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Jaroslav Roh.

Výstupy výzkumu by podle něj měly pomoci hlavně zranitelným skupinám pacientů, jako jsou těhotné ženy, pacienti s onkologickým onemocněním nebo staří lidé. „Budeme se věnovat optimalizaci lékových režimů u geriatrických pacientů. Protože tam je nejčastější problém, že léčiv užívají obrovské množství a dochází tak k mnoha interakcím a nežádoucím účinkům.

Čtěte také

Projekt počítá s téměř 180 pracovníky. Víc než pětinu z toho tvoří právě studenti doktorských studijních programů. „Tím se ideálně skloubí výuková a vědecká činnost, což je moderní trend. A naše Univerzita Karlova se hlásí ke koncepci moderní výzkumné univerzity a to tento projekt perfektně naplňuje, dodává děkan Jaroslav Roh.

Výzkum by se měl zhruba v polovině přesunout do moderních prostor nového kampusu vedle hradecké fakultní nemocnice. Ten bude farmaceutická fakulta sdílet ještě s fakultou lékařskou. Výstavba kampusu by měla být dokončena v roce 2026.

Spustit audio

Související