Flank steak

Když se steak správně ogriluje, jde o úžasnou pochoutku. Maso má výraznou lahodnou chuť, je měkké a zasytí i velké jedlíky.

Zatímco příprava steaku na vaření není velká, cena za pěkný kousek hovězího naopak ano, ale za ten požitek to jednou za čas stojí. 

Ingredience
  • hovězí pupek
  • sůl, pepř
  • olivový olej 
  • Omáčka: 
  • výpek ze steaku
  • máslo
  • koření

Recept na dobrý steak má mistr odborného výcviku střední školy obchodu a služeb ze Žďáru nad Sázavou Dalibor Zdražil, doporučuje flank steak. „Část hovězího pupku, které se někdy říká bryndáček, protože je do písmene U jako bryndák, vezmeme a důkladně nasolíme a opepříme. Potřeme olivovým olejem, vmasírujeme a necháme asi hodinu v lednici odležet a marinovat. Poté dáme na rozpálený gril a vcelku opékáme. Snažíme se dosáhnout vnitřní teploty 60 – 62 stupňů Celsia. Je lepší mít teploměr nebo teplotní sondu, která změří teplotu masa, protože když ten steak přepečeme, tak ono potom tím víc tuhne.“

Když je steak hotový, necháme ho několik minut odpočívat. Podávat ho můžeme buď s hranolkami, se salátem a čerstvým chlebem nebo využít výpek, který po steaku zůstal na pánvi. „Poté si můžeme připravit nějakou pikantní omáčku. Nejlépe využijeme výpek z toho steaku, orestujeme v něm cibulku, přidáme máslo, koření jaké má každý rád.“

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.