Obavy se naplňují?

5. květen 2008

Od mladého čápa jsme za uplynulé 3 dny, po tom, co byl odpoledne 1. 5. lokalizován v blízkosti Kábulu (přesněji o něco severněji, u města Charikar), získali jen 2 izolovaná Z, každé z jediného signálu. Bohužel data o teplotě a další senzory nebyly k dispozici.

Velmi dobře fungující vysílač tak najednou téměř zcela utichl. Nejspíše to znamená, že čáp se stal obětí lovu v silně zalidněné oblasti u řeky východně od města. I když malá jiskřička naděje stále existuje. Dne 2. 5. ve 22 hodin, tedy podle místního času vlastně asi 2 hodiny po půlnoci 3. 5. začínal vysílač svoji poslední periodu ON, po níž měla následovat poslední 24ti hodinová odmlka.

Následující ON (doložené jediným signálem začátku ON z 4.5. 00:50 UTC) již patřilo k dalšímu cyklu s prodlevou 96 hodin. Pokud náhodou nedojdou ještě nějaká dodatečná data, můžeme ověření, zda vysílač přeci jen stále funguje, očekávat až za 4 dny.

Souběh této události s naprogramovaným přechodem na nový cyklus nevylučuje zcela ani technické selhání.

Druhý čáp zůstává stále na stejném místě v Tarimské oblasti. Detaily získáte, když si zazoomujte na naší mapce na tečky, značící poslední lokace.

autor: Lubomír Peške
Spustit audio