Sledování čápů online

30. květen 2006

Sledujte s námi, jak se žije čápům bílým v Novém Veselí na Žďársku. Český rozhlas Region - Jihlava, Správa Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy a obec Nové Veselí spolupracují na projektu, jehož cílem je zmapovat běžný život čápů bílých na území CHKO Žďárské vrchy. Zároveň chceme zjistit, kolik mláďat se podaří čápům bílým vyvést.

V CHKO Žďárské vrchy je v letošním roce evidováno osm obsazených hnízd čápa bílého. Dospělí ptáci se ze zimovišť vrátili na přelomu března a dubna a ihned započali s dostavbou hnízd. Úplně novou hnízdní lokalitou je Herálec, kde jim byla vybudována umělá hnízdní podložka. V první dekádě května seděly samice čápa na snůškách. V současné době se líhnou mláďata. Dlouhodobým sledováním bylo zjištěno, že ve Žďárských vrších vyvádí čapí pár průměrně tři mláďata.

Čáp v letu

Správa CHKO Žďárské vrchy ve spolupráci s Českým rozhlasem Region 87,9 FM vyhlašuje tipovací soutěž: Kolik mláďat čápa bílého bude letos v CHKO Žďárské vrchy úspěšně vyvedeno?

Tipovat mohou pouze rodinné týmy v počtu do čtyř osob vždy s minimálně jedním rodičem. Každý tým může poslat na adresu bohumil.hanus@schkocr.cz pouze jeden tip. Tipy je možné zasílat od 20. května do 30. června 2006. V případě shodných tipů se vítězem soutěže stane ten tým, který svůj tip poslal dříve.

Od příštího týdne bude moci veřejnost sledovat průběh hnízdění páru čápa bílého v Novém Veselí prostřednictvím webové kamery.

Čáp bílý

Archiv zvukových příspěvků najdete na http://www.rozhlas.cz/vysocina/capi/

Webová kameru funguje na http://capi.noveveseli.cz/

Zároveň funguje oboustranný prolink.

autor: Petr Hladík
Spustit audio