Významné osobnosti Folklorního sdružení ČR oceněny předsedou Senátu Parlamentu ČR

6. leden 2011

Ve středu 5. ledna 2011 přijal významné osobnosti Folklorního sdružení ČR v Rytířské síni Valdštejnského paláce předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch. U příležitosti 20. výročí sdružení jim předal Pamětní medaili Senátu Parlamentu České republiky za výjimečný přínos lidové kultuře.

„Folklorní sdružení ČR a folklor obecně mají velký kulturní a tím i společenský přínos. Předávají tradiční kulturní hodnoty dalším generacím. Nezanedbatelná je rovněž jejich role při organizování mladých lidí a jejich výchově“, zmínil ve svém projevu předseda Senátu.
„Lidí, kteří se o to zasluhují, si v Senátu velmi vážíme, a proto je pro nás velkou ctí, že vám můžeme poděkovat a popřát vám hodně úspěchů v další práci“, řekl přítomným.

Ocenění z rukou předsedy Senátu převzali:

- Bohumil Chochola, hudebník a vedoucí souboru Čtyřlístek, místopředseda Pražské folklorní unie – Folklorního sdružení Střední Čechy, zakládající člen FoS ČR, spoluzakladatel středočeského folklorního festivalu v Tuchlovicích.
- Pplk. Aleš Krkoška, ředitel Vojenského uměleckého souboru Ondráš Ministerstva obrany ČR, jediného profesionálního folklorního tělesa u nás.
- Josef Langer, místopředseda FoS ČR, vedoucí souboru Haná, dlouhodobý programový ředitel národní přehlídky Lidový rok ve Velké Bystřici.
- Ladislav Michálek, dlouholetý 1. místopředseda FoS ČR, vedoucí souboru Lipta, spoluzakladatel MFF Liptál a dětského folklorního festivalu Liptál, jediný držitel folklorního Oskara – nejvyššího ocenění mezinárodní unie IGF.
- Jarmila Mrnuštíková, generální sekretář zahraničních vztahů FoS ČR, která udržuje a rozšiřuje kontakty s mnoha zahraničními organizacemi a institucemi, jejichž výsledkem je velmi dobrá spolupráce českého folkloru a lidové kultury v zahraničí.
- Václav Kasík, dlouholetý generální ředitel Českého rozhlasu, který ve své funkci projevoval velmi úzký vztah k tradiční lidové kultuře, výrazně přispěl k uzavření vzájemné smlouvy o spolupráci mezi FoS ČR a Českým rozhlasem a k navrácení BROLN pod křídla Čs. rozhlasu.


Předseda Senátu ocenil ze své iniciativy za výjimečný přínos lidové kultuře taktéž předsedu Folklorního sdružení ČR Zdeňka Pšenicu, který na oplátku oslovil přítomnou místopředsedkyni Senátu Alenu Gajdůškovou, aby přijala jako výraz poděkování Stříbrnou plaketu Folklorního sdružení ČR.

Zdeněk Pšenica s Alenou Gajdůškovou

„Toto ocenění ráda přijímám, protože, jak víte, jsem fanda folkloru“, řekla paní Alena Gajdůšková. „Vážím si obrovské práce Folklorního sdružení, který má zásluhu nejen na udržení, ale i dalším rozvoji lidové kultury, že český folklor žije, vyvíjí se a má také své nástupce. Těším se, že se budeme setkávat dál na všech těch krásných festivalech, které děláte.“

Předseda FoS ČR děkoval za spolupráci rovněž panu Jaroslavu Müllnerovi, řediteli sekretariátu předsedy Senátu PČR a mnoha dalším spolupracovníkům.

Více na www.folklornisdruzeni.cz

autor: zuf
Spustit audio