FOTOGALERIE: Prezident Masaryk, jak ho neznáme

28. říjen 2017

Jako první prezident samostatného Československa byl T. G. Masaryk samozřejmě velmi často v hledáčku fotografů. Prokutali jsme archiv Českého rozhlasu a snažili se najít snímky, které ho zachytily alespoň trochu jinak, než v oficiální póze.

U rozhlasového archivu asi nepřekvapí že nejčastěji se prezident nachází v blízkosti mikrofonů. Jejich tehdejší podoba dává obrázkům zajímavou retro náladu, přestože Masaryk na nich zachovává státnickou důstojnost.

Poprvé hovořil prezident k posluchačům celé republiky při oslavě 28. října 1925 v přijímací síni na Pražském hradě. Podruhé to bylo 6. července 1926 na balkóně Staroměstské radnice při holdu Sokolů památce Mistra Jana Husa.

Prezident T. G. Masaryk poslouchá první radiovou stanici v Čechách, která byla zřízena na Pražském hradě v únoru 1922

Na další projev si dychtiví posluchači museli počkat skoro rok, do 11. června 1927, kdy byl znovu zvolen prezidentem a přednesl zástupcům obou sněmoven své poselství.

V letech následujících už byl hlas hlavy státu slyšet v rádiu častěji. Pro fotografy asi nejvděčnější bylo jeho vystoupení 2. března 1930, kdy mu na Hrad přišly vzdát poctu tisíce dětí.

Skutečnou raritou, bohužel nepěkně poznamenanou dobovou retuší, je snímek z února 1922. Prezident se sluchátky na něm pozorně poslouchá první rozhlasovou stanici v Československu, která byla zřízena na Pražském hradě.

Neobvyklou stafáž vidíme také na fotografii se sokolským poselstvem v Tyršově domě. Ze všeobecně známých portrétů vybočuje také snímek z posledních let Masarykova života, se zastřiženými vousy a přísným, ale už trochu unaveným pohledem.

Prezident T. G. Masaryk v posledních letech života
autor: rom
Spustit audio