Gita Zbavitelová: Mahmúd Abbás potvrdil svého nástupce

7. červenec 2022

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás oficiálně potvrdil Husajna al-Šejcha ve funkci generálního tajemníka Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), kterou dosud zastával sám. Al-Šejch bude zároveň dělat i hlavního mírového vyjednavače po Saíbu Irikátovi, který před dvěma lety zemřel na covid. Abbásovo rozhodnutí posvětil i Výkonný výbor OOP. Al-Šejch se tak stal druhým nejvyšším palestinským představitelem a má největší šance Abbáse nahradit i v čele samosprávy.

Abbás svým krokem upevňuje moc staré gardy předáka Jásira Arafata. V poslední době al-Šejcha stále častěji pověřuje výkonem svých vlastních povinností a dalšími důležitými úkoly především v diplomatické oblasti. Al-Šejch jedná pravidelně s izraelskými politiky a přijímá všechny americké představitele, kteří navštíví Ramalláh.

Čtěte také

Vídá se často s premiérem a ministrem zahraničí Jairem Lapidem a ministrem obrany Benym Gancem, kterého dokonce navštívil doma. Řeší s Izraelci civilní i ekonomické otázky nebo zmírnění restrikcí pro Palestince a vydává povolení, víza a další dokumenty. Podílí se také na přípravě nadcházejícího setkání palestinských představitelů s Joem Bidenem, který na Blízký východ přijede 13. července. Je u veškerého nejdůležitějšího dění, má obrovskou moc a těší se Abbásově naprosté důvěře.

Abbásova kariéra

Šestaosmdesátiletý Mahmúd Abbás je velmi nemocný a v poslední době se povídá, že každým okamžikem zemře, nebo už dokonce zemřel. V palestinském vedení je od šedesátých let; v roce 1965 spoluzakládal hnutí Fatah a už sedmnáct let vede samosprávu, ačkoli byl zvolen jen na čtyři roky.

Vládne exekutivními výnosy, které nikdo nepotvrzuje, protože parlament už dávno rozpustil. Původního cíle OOP, tedy vzniku samostatné Palestiny, nedosáhl, protože pro něj nikdy nic neudělal. Ze strachu o vlastní pozice a dobré bydlo se nikdy neodvážil přijmout jakékoli ústupky, nezmírnil štvavou protiizraelskou rétoriku a nezastavil finanční podporu vězněným vrahům Izraelců. Oficiálně sice odmítá ozbrojený boj proti Izraeli, ale oslavováním a financováním teroristů ho přiživuje.

Palestinci ho rádi nemají. Vládne autokraticky a jeho samospráva zasahuje proti každému projevu nesouhlasu a odporu, porušuje lidská práva, cenzuruje tisk a pronásleduje své odpůrce i novináře. Kvůli bezpečnostní spolupráci s Izraelem považuje většina Palestinců Abbáse a jeho spolupracovníky za kolaboranty. Palestinci touží po změně a tři čtvrtiny si přejí Abbásův odchod.

Chystá se převrat?

Protekční vzestup al-Šejcha se nelíbí ani jim, ani mnoha představitelům Abbásova hnutí Fatah, kteří jsou přesvědčeni, že by na povýšení měli větší nárok. Al-Šejch tak nemá budoucnost v čele samosprávy jistou; po Abbásově smrti patrně vypukne boj o moc, nejspíš i ozbrojený.

Čtěte také

V palestinských městech spolu soupeří nejrůznější ozbrojené klany a o ovládnutí Západního břehu bude usilovat i teroristický Hamás, který tam má mnoho stoupenců. Pokojné předání moci je tou nejméně pravděpodobnou možností. Palestinci soudí, že jakmile Abbás zemře, přijde převrat. Al-Šejch se tak nástupu do nejvyšší funkce nemusí vůbec dožít.

Palestinci mají v samosprávu takřka nulovou důvěru a 90 procent ji považuje za zkorumpovanou instituci. Své vůdce si chtějí zvolit v demokratických volbách. Jejich důvěře a přízni se těší bývalý vůdce Fatahu v Pásmu Gazy Muhammad Dahlán, jehož Abbás coby obávaného konkurenta vyštval do exilu, nebo Marwán Barghutí, který si v izraelské věznici odpykává pět doživotních trestů za terorismus.

Spokojení Izraelci

Al-Šejch dal opakovaně najevo, že pokud se předsedou samosprávy stane, neplánuje ve vztazích s Izraelem žádnou změnu. Nedávno prohlásil, že o mírová jednání usilovat nebude, protože izraelská vláda pro Palestince „není partner“, ať je jakákoli. Odmítá také, že by se Palestinci někdy vzdali požadavku východního Jeruzaléma jako hlavního města Palestiny. Přesto je umírněnější, vstřícnější a méně radikální než ostatní uchazeči o nejvyšší funkci.

Jednašedesátiletý Al-Šejch strávil jedenáct let v izraelském vězení, zúčastnil se první intifády a po podpisu dohod z Osla pracoval v palestinských bezpečnostních službách. Je chytrý a pragmatický, ale podle palestinských politologů i krátkozraký, protože se příliš těsně spojil s Abbásem, a tudíž s ním podle nich i padne. Jsou si jistí, že v demokratických volbách by zcela propadl.

Gita Zbavitelová

Izraelci však al-Šejcha vnímají příznivě, spolupráci s ním si pochvalují a jsou přesvědčeni, že by mohl pro Palestince hodně udělat. Podle nich je tím nejlepším z možných kandidátů.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související