30. září  2011 v 14:21  rubrika: Bahňáci

Pisík obecný

Pisík obecný je naším docela běžným bahňákem. Samotný název bahňák znamená, že se s ním můžeme setkat při březích rybníků, jezer, ale zejména na nějakých vodotečích. Právě taková místa, vodoteče a jejich štěrkové, případně písčité náplavy tento drobný bahňák vyhledává pro svoje hnízdění.

Dá se říct, že není u nás nikterak početný. Jako jeho hnízdiště jsou významná zejména kartpatská pohoří, respektive říčky, které mají prameny v karpatských pohořích, tedy především řeka Morava, řeka Odra a jejich přítoky. Tam dost často slýcháváme jeho typický, jasný, přímo pronikavý hlas. 

 

Pisík obecný

Vložit na svůj web

V době toku po příletu, to znamená asi tak od poloviny dubna, začínají pisíci na hnízdištích tokat.V tu dobu se pisíci ozývají často, opakovaně a dlouho takovým trylkovitým hláskem, který může nepřetržitě trvat 15 i více minut. Faktem je, že takový hlas působí nejen jako stimul pro hnízdní partnerku, ale také jako obranný prvek proti případnému vetřelci. 

 

Tokání pisíka obecného

Vložit na svůj web

Je však samozřejmé, že pisíci se na hnízdištích při obhajobě svého teritoria jenom neozývají. Využívají celou škálu dalších projevů, především různých zastrašovacích postojů, prudkých letů proti sokovi apod. 

S hlasem pisíka se u našich vod můžeme setkat prakticky jenom od poloviny dubna do konce září. Pisík obecný totiž zimu tráví na zimovištích, která jsou obvykle až v subsaharské a jižní Africe. 

Základní údaje 

Pisík obecný (Actitis hypoleucos) je o něco menší než kos, má hnědočerný hřbet, ocas a hlavu s černým, poměrně dlouhým zašpičatělým zobákem a výrazným bílým pruhem nad okem. Má šedohnědé hrdlo, bílé břicho a hnědožluté končetiny. Samec a samice jsou zbarveni stejně. Je to malý dlouhokřídlý pták z čeledi slukovití a spolu s pisíkem americkým jediný zástupce rodu Actitis

Autor:  Pavel Pelz
 

Nové články v rubrice

  • 3. října  2011 v 15:32     FotogalerieAudio  rubrika: Bahňáci

    Břehouš černoocasý

    Břehouš černoocasý je statný bahňák, který dosahuje velikosti asi holuba. Ovšem narozdíl od něho má dlouhé nohy, dlouhý krk a dlouhý zobák. Je to poměrně velký druh, který vyhledává pro své hnízdění přede vším mokré...

     
  • 5. prosince  2003       rubrika: Bahňáci

    Dytík úhorní

    Dytík úhorní, dosti tajemný soumračný až noční pták, již v České republice patří mezi vymizelé druhy. Poslední hnízdění bylo doloženo v roce 1991 na Znojemsku na jižní Moravě. Od té doby existují jen ojedinělá pozorování...

     
  • 3. října  2003     Fotogalerie  rubrika: Bahňáci

    Koliha velká

    Koliha velká je náš největší bahňák. Tomu, že patří do příbuzenstva kulíků, čejek, vodoušů či sluk, nasvědčuje i její flétnový hlas. Přestože bychom jej asi těžko nazvali zpěvem, dá se říct, že zní velmi příjemně a...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas