2. ledna  2004  rubrika: Dravci

Moták lužní

Moták lužní - Foto: Tomáš Pospíšil,  BirdPhoto.cz

Moták lužníFoto: Tomáš Pospíšil, BirdPhoto.cz

Moták lužní je bezesporu krásný dravec. Jedná se o elegantního letce, který je velmi obratný a nezvykle zbarvený. Zatímco samice je hnědá, na křídlech a ocase pruhovaná a na svrchních krovkách ocasních bílá, samec je stříbřitě šedý. Na svrchní části křídel má však nápadný černý pruh a také konce křídel jsou tmavé. Navíc dolní partie těla, zejména jeho boky a hruď bývají posety různě rezavě hnědými čárkovitými skvrnami. Hlasové projevy tohoto dravce jsou ovšem nevýrazné.

 

Moták lužní

Vložit na svůj web

Pokud se moták lužní ozývá, pak je to jenom na hnízdišti. Jedná se o víceslabičný hlas, který ptáci používají zejména v ohrožení. Tokající samci se sice ozývají, ale nevýrazně a vcelku zřídka. Jejich letecká akrobacie vysoko na obloze je však dokonalá a svatební lety jako celek mohou působit na náhodného pozorovatele nezvykle působivým dojmem. 

S typickým víceslabičným hlasem motáka lužního se můžeme setkat, procházíme-li nedaleko jeho hnízda. To je umístěno vždy na zemi. Jak ukázaly výsledky nedávných šetření, změnil se však v průběhu let biotop, kteří si tito ptáci vybírají pro hnízdění. Původně u nás motáci lužní hnízdili v tzv. přirozených biotopech, jako byly mokřady, rákosiny, vlhké louky a lesní paseky. Od let 1975 - 1980 však přibylo hnízd umístěných do takzvaných "umělých" biotopů, tedy do míst silně využívaných člověkem - do malých mokřin zachovaných uprostřed polí, ale zejména do rozsáhlých polních kultur s porosty pšenice, ječmene, žita a ovsa. Ovšem nejvíce nyní motáci lužní upřednostňují porosty řepky a vojtěšky. Pokud však hovořím o hnízdění motáka lužního v České republice, musíme mít na paměti, že se jedná o vzácného dravce, jehož populace dlouhodobě kolísá s ročním minimem 3 a maximem 50 párů. 

Základní údaje

Moták lužní (Circus pygargus) je dravec menší a štíhlejší než káně, s delšími užšími křídly a ocasem. Základní zbarvení samce je stříbřitě šedé, samice hnědé; odlišení od dalších druhů našich motáků, ze kterých je nejsubtilnější, vyžaduje jistou zkušenost. Kymácivě létá nízko nad terénem a loví drobné obratlovce. Stále ještě vzácně, v posledních letech však přece jen častěji, hnízdí v polních kulturách. Hnízdo staví na zemi. Snůšku 3 až 5 vajec zahřívá jen samice a samec jí přináší potravu; později rovněž obstarává většinu potravy pro mláďata. Tažný druh, jehož zimoviště leží v tropické a jižní Africe. Na hnízdiště se vrací v dubnu a opouští je v srpnu. Patří mezi zákonem zvláště chráněné živočichy a je zařazen v kategorii silně ohrožených druhů.
Autor:  Vojtěch Mrlík
Pořad: Vlastní příspěvek  |  Stanice: Nová Média
 
 

Nové články v rubrice

  • 16. ledna  2004       rubrika: Dravci

    Luňák červený

    Luňák červený je lovec a sběrač. To znamená, že dovede ulovit drobnou kořist, kterou je obvykle nějaká žába nebo drobný zemní hlodavec, ale velice často se z výšek spouští k uhynulým zvířatům, a funguje tedy jako jakási...

     
  • 14. listopadu  2003       rubrika: Dravci

    Káně rousná

    Káně rousná je dravec jen o něco málo větší než obecně známá káně lesní. Dosahuje hmotnosti většinou kolem jednoho kilogramu, ale větší samice mohou vážit i přes kilogram a půl. Na rozdíl od naší běžné káně lesní se...

     
  • 2. května  2003     Audio  rubrika: Dravci

    Včelojed lesní

    Včelojed lesní patří mezi méně známé druhy dravců, zřejmě proto, že u nás hnízdí relativně řídce. Jasně znějící hlas včelojeda, který je nápadně vyšší než volání dospělé káně lesní, můžeme nejčastěji slyšet na jeho...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas