26. srpna  2002  rubrika: Pěvci (P-Ž)

Pěvuška modrá

Pěvuška modrá je sice u nás poměrně běžným a široce rozšířeným ptákem, všeobecně však téměř neznámým. To, že je veřejnosti tak utajená, si zavinila sama pěvuška. Žije totiž velmi nenápadně, většinu roku v hustých křovinách při zemi, velmi skrytě i hnízdí, a pokud se k ní chceme trochu přiblížit, když ji zahlédneme při zpěvu ve špičce smrčku nebo keře, náhle zmlkne a hbitě se propadne do houštiny pod sebou.

 

Pěvuška modrá

Vložit na svůj web

Zdáli ani její šat nás ničím neupoutá. Je to vrabcovitě zbarvený štíhlý ptáček, to je tak vše. Pokud se ovšem na zpívajícího samečka podíváme silnějším dalekohledem, budeme velmi překvapeni. Především jeho makově modrým zbarvením hlavy a hrudi. Pokud bychom měli štěstí a pozorovali samečka víceletého, nejen dosud plně nevybarveného loňského, pak by ta maková modř byla ještě makovější a na prsou ta modrá skvrna ještě rozsáhlejší. 

Sama krása je i hnízdečko pěvušky modré. Je celé zhotoveno ze zeleného mechu, kotlinka je zpravidla vystlána červenými nitkami - sporogony mechu ploníku - a v kotlince můžeme spatřit 4 až 6 jednobarevně modrozelených vajíček. Bohužel hnízdo pěvušky je vždy tak ukryto, že jen málokdo jej vůbec někdy spatřil. 

Kde se tedy můžeme s pěvuškou modrou vůbec setkat? Předně je to ve všech větších zahradách a parcích s hustými koniferami, ve městech i na venkově, včetně Prahy i ostatních našich velkých měst, rovněž však na lesních pasekách s nízkými smrčky, v hustých trnkových křovinách na okrajích lesů, stejně tak i v horských klečových porostech v Krkonoších, na Šumavě, na Českomoravské vrchovině a všech našich ostatních horách. 

Naše pěvušky jsou sice tažné, přezimují však nepříliš daleko, nejdále pod Alpami v Itálii a Francii a velmi brzy se opět vracejí. Mimoto u nás přezimují ojedinělé pěvušky ze Skandinávie a Pobaltí, a ty se s prvními slunečnými dny rovněž rozezpívají. 

Nakonec bych se rád obrátil na všechny majitele lesů, kteří se snaží dát svůj les do pořádku, aby nelikvidovali hromady klestí po těžbě v období hnízdění ptáků. V těchto hromadách s oblibou hnízdí právě pěvuška modrá, vedle ní však i střízlík, červenka, pěnice černohlavá, kos černý, protože husté suché větve je bezpečně chrání před mnoha predátory. 

Základní údaje

Pěvuška modrá (Prunella modularis). Velikosti vrabce. Hřbet a křídla má hnědá s tmavým skvrněním, hlavu a prsa šedavé až makově šedomodré (starší samečci), spodinu těla světlejší. Vyskytuje se zejména v lesích, většinou jednotlivě v hustých křovinných nebo bylinných porostech. Živí se hmyzem a dalšími drobnými bezobratlými, bobulemi, semeny apod. Potravu sbírá vesměs na zemi, méně často nevysoko ve větvích. Hnízdo staví na smrčcích a dalších nízkých dřevinách, někdy i v hromadách větví nebo na zemi. Hnízdí dvakrát ročně. Snůšku 4 až 5 vajec zahřívá pouze samička, mláďata krmí oba rodiče. Naše pěvušky jsou převážně tažné, od září odlétají zimovat do Rakouska, Švýcarska, Francie a Itálie, odkud se vracejí v březnu. Kromě menší části našich populací u nás zimují také ptáci ze Skandinávie a z Finska.

Autor:  Jiří Formánek
Pořad: Vlastní příspěvek  |  Stanice: Nová Média
 
 

Nové články v rubrice

  • 25. října  2011 v 12:55     Audio  rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Strnad rákosní (VIDEO)

    Strnad rákosní vyluzuje jednotvárný, ale rytmický zpěv. Je to pták velký jako vrabec, s hnědě skvrnitými křídly a hřbetem, černou hlavou, bradou a voletem a s bílým vousem a límečkem kolem krku. Ocas je delší než u vrabce a pták jím...

     
  • 7. října  2011 v 15:52       rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Rákosník proužkovaný (VIDEO)

    Okraje rákosin u rybníků, ostřicové porosty prorůstající nízkými vrbovými křovinami tvoří typický biotop rákosníka proužkovaného. Jeho zpěv je souvislé rychlé střídání skřípavých, vrzavých, cvrčivých slabik s charakteristickým...

     
  • 28. listopadu  2003     Fotogalerie  rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Ťuhýk šedý

    I když ťuhýk šedý dosahuje velikosti kosa a je výrazně šedě, černě a bíle zbarven, jen málokdy si ho v přírodě povšimneme, protože žije nenápadně samotářsky nebo nejvýše v párech, bez hnutí sedává na vyvýšených pozorovatelnách,...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas