7. října  2011 v 15:52  rubrika: Pěvci (P-Ž)

Rákosník proužkovaný (VIDEO)

Rákosník proužkovaný - Foto: Marek  Szczepanek, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Rákosník proužkovanýFoto: Marek Szczepanek, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Okraje rákosin u rybníků, ostřicové porosty prorůstající nízkými vrbovými křovinami tvoří typický biotop rákosníka proužkovaného. Jeho zpěv je souvislé rychlé střídání skřípavých, vrzavých, cvrčivých slabik s charakteristickým trilkem. Jako jediný z našich tří běžně hnízdících rákosníků vyletuje při tom do vzduchu a klouzavým letem dosedá na vršek keře nebo na převyšující byliny.

 

Rákosník proužkovaný

Vložit na svůj web

Všichni rákosníci jsou výhradně hmyzožravci, jsou proto přísně tažní a jejich zimoviště leží vesměs až v tropické rovníkové a západní Africe. Patří mezi ptáky, kteří se k nám do svých domovů vracejí na jaře mezi posledními, aby nás hned po vyhnízdění opustili jako první. Na základě kroužkování víme, že k odletu dohází již od poloviny července. U nás tráví sotva tři měsíce a zbytek roku jsou na cestách a v zimovištích, kde většinou teprve přepelichávají, tj. ztrácejí valnou část obnošeného peří a čekají, až jim naroste nové. 

V krátkém období hnízdění u nás musejí proto náramně pospíchat, aby stihli až dvakrát vychovat mláďata a ještě se zásobit vrstvou tuku na dalekou cestu do zimovišť. Často proto v létě vyhledávají porosty rákosu, napadené množstvím sladkých mšic, po nichž rychle ztloustnou. 

Hned po příletu nastává krátké období toku, plné zpěvu, honiček samečků, obhajujících své okrsky. Samičky si pak vyberou partnery a společně začnou se stavbou hnízda. Rákosník proužkovaný si nestaví hnízdo umě vpletené a zavěšené mezi několik stébel rákosu, jako to dělá rákosník obecný, ale skrývá je do trsu ostřice, stařiny nebo nízkého hustého keříku. Do hotového hnízda samička pak snese většinou pět vajíček, žlutohnědě jemně skvrnitých, takže vypadají jako jednobarevná. Rychlému tempu hnízdění je přizpůsobena i velmi krátká doba inkubace vajíček a doba krmení mláďat. Dohromady jim na to stačí jen 20-25 dní. 

Základní údaje 

Rákosník proužkovaný (Acrocephalus schoenobaenus) dorůstá délky 11,5–13 cm, v rozpětí křídel měří 17–21 cm a váží 10–15 g. Má hnědý, tmavě skvrnitý hřbet a křídla, černě žíhané temeno, světlou spodinu těla a bělavý nadoční proužek. Končetiny jsou šedavé. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.
 

Video: MOS, Adolf Goebel 

Autor:  Pavel Pelz
 

Nové články v rubrice

  • 25. října  2011 v 12:55     Audio  rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Strnad rákosní (VIDEO)

    Strnad rákosní vyluzuje jednotvárný, ale rytmický zpěv. Je to pták velký jako vrabec, s hnědě skvrnitými křídly a hřbetem, černou hlavou, bradou a voletem a s bílým vousem a límečkem kolem krku. Ocas je delší než u vrabce a pták jím...

     
  • 28. listopadu  2003     Fotogalerie  rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Ťuhýk šedý

    I když ťuhýk šedý dosahuje velikosti kosa a je výrazně šedě, černě a bíle zbarven, jen málokdy si ho v přírodě povšimneme, protože žije nenápadně samotářsky nebo nejvýše v párech, bez hnutí sedává na vyvýšených pozorovatelnách,...

     
  • 16. května  2003     Audio  rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Pěnice vlašská

    Pouze krátkou dobu a jen místy můžeme u nás slyšet zpěv pěnice vlašské. Patří k větším druhům našich pěnic a její zbarvení je od ostatních značně odlišné: je šedá, na hřbetě tmavší, spodní strana těla je tmavě příčkovaná...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace