4. března  2002  rubrika: Pěvci (P-Ž)

Slavík tmavý

Slavík tmavý - Foto: Sergey Yeliseev, Attribution- NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic

Slavík tmavýFoto: Sergey Yeliseev, Attribution- NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic

Slavík tmavý je výborným zpěvákem, rozhodně ale není lepší než slavík obecný. Ve zpěvu mu totiž chybí úvodní táhlé hvizdy a hlavně typický trylkovitý tlukot slavíka obecného. Charakteristické je závěrečné srrr, které je ve zpěvu téměř všech samců slavíka tmavého.

 

Zpěv slavíka tmavého

Vložit na svůj web

Slavík tmavý, nebo ve starším názvosloví slavík uherský, ještě v nedávné minulosti hnízdil pouze na Slovensku, ale pak stoupající počet odchytů protahujících ptáků i některá dlouhá zdržení v době hnízdění začala signalizovat možnost zahnízdění v českých zemích. A skutečně v roce 1989 bylo doloženo první hnízdění slavíka tmavého v jižních Čechách u Mydlovar, a to nejen přímým pozorováním, ale dokonce nálezem hnízda s vejci a navíc byl i nahrán jeho zpěv jako důkaz na magnetofonový pásek. 

Slavík tmavý, podobně jako všichni vynikající zpěváci, je zbarven poměrně nenápadně. Je tmavohnědý, na prsou je světlejší, s příčným vlnkováním, kterým se liší od slavíka obecného. Nápadné jsou na něm jeho velké oči. Je totiž aktivní převážně v noci, kdy také můžeme slyšet jeho zpěv. 

Hnízdo slavíka tmavého bývá dobře ukryté v křovinách, někde ve vrstvě spadaného listí, popřípadě v hromadě roští, a to buď přímo na zemi, nebo jen těsně nad ní. Na čtyřech až pěti hnědých vajíčkách sedí jen samička 13 - 14 dní. Mláďata vyskočí z hnízda ještě neschopná letu a rozeběhnou se do okolních křovin, kde je staří dokrmují až do doby vzletnosti. Pak již další hnízdo nezakládají a připravují se k srpnové daleké pouti na jih. 

Základní údaje 

Slavík tmavý (Luscinia luscinia). Velikosti štíhlejšího vrabce. Vyskytuje se ve vlhkých listnatých lesích, zejména v podmáčených porostech vrb a olší s hustým bylinným patrem. Ještě před dvaceti lety žil pouze na východním Slovensku, pak začalo jeho šíření na západ. V květnu 1995 byl zjištěn dokonce i v Praze. Tažný; přílet vrcholí začátkem května, odlet probíhá v srpnu. Hnízdo bývá postaveno obvykle na zemi. Potrava téměř výhradně živočišná, koncem léta se živí také bobulemi. Slavík tmavý je silně ohrožený, zákonem zvláště chráněný druh. 

Jak vznikaly nahrávky
Se slavíkem tmavým jsem se poprvé setkal v rezervaci Velký Tisý v jižních Čechách. Šlo zřejmě o ptáka na průtahu do východních hnízdišť. Nahrávka jeho zpěvu se mi podařila až v nivě řeky Odry v severozápadním Polsku. Rozvodněná Odra, zaplavující toho jara louky s bujnými křovinami vrb a olší, hostila početnou populaci slavíků tmavých. Slavíci zpívali vytrvale podél břehu ve vzdálenostech po několika stech metrů. Zajímavé bylo, že ve zpěvu mnoha samečků jsem zřetelně slyšel slovo "tokyo". V noci, kdy lákali svým zpěvem protahující samičky, zpívali zvláště soustředěně. Zpěv slavíka tmavého je zřetelně hlubší a pomalejší než hlas slavíka obecného. Skládá se z opakovaných motivů, které však postrádají vysoké protahované tóny.
Pavel Pelz
Autor:  Karel Šťastný
Pořad: Vlastní příspěvek  |  Stanice: Nová Média
 
 

Nové články v rubrice

  • 25. října  2011 v 12:55     Audio  rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Strnad rákosní (VIDEO)

    Strnad rákosní vyluzuje jednotvárný, ale rytmický zpěv. Je to pták velký jako vrabec, s hnědě skvrnitými křídly a hřbetem, černou hlavou, bradou a voletem a s bílým vousem a límečkem kolem krku. Ocas je delší než u vrabce a pták jím...

     
  • 7. října  2011 v 15:52       rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Rákosník proužkovaný (VIDEO)

    Okraje rákosin u rybníků, ostřicové porosty prorůstající nízkými vrbovými křovinami tvoří typický biotop rákosníka proužkovaného. Jeho zpěv je souvislé rychlé střídání skřípavých, vrzavých, cvrčivých slabik s charakteristickým...

     
  • 28. listopadu  2003     Fotogalerie  rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Ťuhýk šedý

    I když ťuhýk šedý dosahuje velikosti kosa a je výrazně šedě, černě a bíle zbarven, jen málokdy si ho v přírodě povšimneme, protože žije nenápadně samotářsky nebo nejvýše v párech, bez hnutí sedává na vyvýšených pozorovatelnách,...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas