21. března  2002  rubrika: Pěvci (P-Ž)

Sýkora modřinka (VIDEO)

Sýkora modřinka - Foto: Sławomir Staszczuk, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Sýkora modřinkaFoto: Sławomir Staszczuk, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

O sýkoře modřince lze bez nadsázky říci, že patří mezi naše nejznámější a také nejhojnější ptáky. Zcela určitě modřinku znají všichni ti, kteří v zimě pozorují ptáky na krmítku, neboť spolu se sýkorami koňadrami patří modřinky k jejich nejčastějším návštěvníkům.

Modřinky krmítka milují a často od nich zahánějí i větší a silnější ptáky. Ač na první pohled vypadají velice něžně, jsou značně agresivní a nebojácné a ornitologové dobře vědí, jak bolestivé a silné je štípnutí drobným sýkorčím zobáčkem do ruky při kroužkování. 

 

Sýkora modřinka

Vložit na svůj web

Určit modřinku, ať již dalekohledem, nebo pouhým okem, je snadné. Je to naše jediná sýkora s modrým zabarvením, které je nápadné zejména na blankytně modrém temeni hlavy. Modrý nádech ocasu a křídel pak kontrastuje se sírově žlutou hrudí. Poznat modřinku podle hlasu je však již obtížnější, a tak se pozorně zaposlouchejte do naší nahrávky. Slyšíme na ní jak vlastní zpěv, což je jakýsi opakovaný trylek, tak i drsnější, méně libozvučné hlasy. 

 

Sýkora modřinka

Vložit na svůj web

Sýkora modřinka je původně lesním ptákem hnízdícím v dutinách stromů. Dnešní kulturní krajině se však dokázala velmi dobře přizpůsobit a setkáme se s ní prakticky všude, kde se vyskytují nějaké stromy s dutinami. Běžná je i v parcích a zahradách, kde bývá docela početná. Modřinka patří k těm dutinovým ptákům, kteří ochotně hnízdí v ptačích budkách a spolu s koňadrou patří k typickým budkovým druhům. Chceme-li však, aby modřinka v budce úspěšně vyhnízdila, musíme dbát na to, aby vletový otvor budky neměl v průměru více než tři centimetry. Jen tak totiž zabráníme tomu, aby hnízdící modřinku nevyhnal z budky silnější vrabec nebo špaček. 

Nejtěžším obdobím roku je pro modřinky zima. V tomto období se rodiny modřinek sdružují s ostatními druhy sýkor, ale i s brhlíky, šoupálky a jinými druhy ptáků do větších či menších hejnek a společnými silami pátrají po zdrojích potravy a varují se před predátory. Většina modřinek se v zimě potuluje v okruhu několika desítek kilometrů od hnízdiště, někteří jedinci se však vydávají i na delší cesty. Jsou to většinou tohoroční ptáci, kteří někdy zaletí až do Jugoslávie, severní Itálie nebo jižní Francie. K nám naopak přiletují zimovat ptáci ze severnějších oblastí a může se stát, že na vašem krmítku hoduje modřinka z Polska nebo třeba až odněkud od Moskvy. 

Základní údaje 

Sýkora modřinka (Parus caeruleus). Drobná sýkorka (podstatně menší než vrabec) s nápadnou azurově modrou čepičkou, modrými křídly a ocasem. Vyskytuje se v listnatých a smíšených lesích, v alejích podél cest, v parcích, sadech a zahradách. Hnízdí dvakrát ročně, první hnízdění začíná v dubnu. Hnízdo je v dutinách; v sezení na vajíčkách a krmení až deseti mláďat se střídají oba rodiče. Živí se hmyzem, na podzim i bobulemi a v zimě olejnatými semeny. Je stálá a přelétavá (podniká mimohnízdní potulky do 50 km); mladí ptáci odlétají do jižní a západní Evropy. Na zimu k nám přilétají modřinky ze severovýchodu. 

 

Video: MOS, Adolf Goebel 

Autor:  Petr Bürger
Pořad: Vlastní příspěvek  |  Stanice: Nová Média
 
 

Nové články v rubrice

  • 25. října  2011 v 12:55     Audio  rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Strnad rákosní (VIDEO)

    Strnad rákosní vyluzuje jednotvárný, ale rytmický zpěv. Je to pták velký jako vrabec, s hnědě skvrnitými křídly a hřbetem, černou hlavou, bradou a voletem a s bílým vousem a límečkem kolem krku. Ocas je delší než u vrabce a pták jím...

     
  • 7. října  2011 v 15:52       rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Rákosník proužkovaný (VIDEO)

    Okraje rákosin u rybníků, ostřicové porosty prorůstající nízkými vrbovými křovinami tvoří typický biotop rákosníka proužkovaného. Jeho zpěv je souvislé rychlé střídání skřípavých, vrzavých, cvrčivých slabik s charakteristickým...

     
  • 28. listopadu  2003     Fotogalerie  rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Ťuhýk šedý

    I když ťuhýk šedý dosahuje velikosti kosa a je výrazně šedě, černě a bíle zbarven, jen málokdy si ho v přírodě povšimneme, protože žije nenápadně samotářsky nebo nejvýše v párech, bez hnutí sedává na vyvýšených pozorovatelnách,...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace